Početna Nekategorizirano Oboren zrakoplov s 49 Ukrajinskih vojnika

Oboren zrakoplov s 49 Ukrajinskih vojnika

414
UDIO

Poginulo je 49 ukrajinskih vojnika kada su separatisti srušili teretni zrakoplov kod istočnoga grada Luhansk noću na subotu, objavio je vojni glasnogovornik Vladislav Seleznov.

 
“Noću s 13. na 14. teroristi su ispalili protuzračno oružje i otvorili vatru iz strojnice te srušili zrakoplov IL-76 koji se pripremao sletjeti”, objavilo je ranije ministarstvo obrane u priopćenju, prenosi Reuters. 
 
Zrakoplov Iljušin-76 približavao se zračnoj luci u Luhansku s “vojnim osobljem, oružjem, opremom i opskrbom”, kada je “na njega otvorena snažna vatra iz strojnice”, kazao je vojni izvor za agenciju dpa. 
 
Napad se dogodio satima nakon što je ruski predsjednik Vladimi Putin u razgovoru s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom naglasio da ukrajinske vladine snage trebaju prekinuti oružane operacije u Ukrajini. 
 
Zapad pak optužuje Kremlj da oružjem opskrbljuje proruske separatiste u Ukrajini. 
 
Sjedinjene Države objavile su u petak da je Rusija proruskim separatistima na istoku Ukrajine isporučila tenkove i bacače raketa, opremu koja je zadnjih dana prelazila granicu između dviju zemalja. 
 
Ukrajinski guverner pokrajine Dnjepropetrovsk zato je u petak predložio predsjedništvu svoje zemlje gradnju sigurnosnog zida duž gotovo 2.000 kilometara duge granice s Rusijom koji bi trebao spriječiti svaki upad iz Rusije. 
 
Kijev i Moskva međusobno se optužuju za nasilje na istoku Urkajine. Putin je u četvrtak prvi put telefonski razgovarao s novim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i obojica su se suglasila o deesaklaciji nasilja na istoku Ukrajine. 
 
IZVOR: Danas.hr/Hina/dpa