Početna Nekategorizirano DORH bi trebao poništiti ugovore INAe i MOLa

DORH bi trebao poništiti ugovore INAe i MOLa

699
UDIO

NAKON pravomoćne presude u slučaju Ina – MOL, Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) traži da se bez odgađanja zaštite hrvatski nacionalni i gospodarski interesi tako da se štetni ugovor Ina – MOL iz siječnja 2009. proglasi ništavnim.

 
Na potezu je Državno odvjetništvo koje bi odmah trebalo podnijeti zahtjev sudu da poništi dva sporna ugovora – izmjene i dopune međudioničarskog ugovora i glavni ugovor o plinskom poslovanju, jer je u kaznenom postupku protiv Ive Sanadera utvrđeno da su ti ugovori rezultat kaznenog djela podmićivanja, ističe HURS u priopćenju.
 
Vrhovni sud jasno navodi da nije bilo potrebe niti obveze za donošenje tih ugovora jer vlasnički udio MOL-a u Ini nije prešao 50 posto, a takvi štetni ugovori u strateškoj hrvatskoj kompaniji čin su veleizdaje. Zato se HURS slaže s riječima predsjednika Republike Ive Josipovića koji je prvi jasno reagirao i prozvao bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera.
 
HURS također napominje kako je nedavno objavljenom analizom utvrđeno da je Ina oštećena za 6 milijardi i 200 milijuna kuna zbog MOL-ova upravljanja kompanijom.
 
Mnogi su znali za štetni ugovor ali su šutjeli i odobravali poteze Mađara, a među njima je i predstavnik radnika u Nadzornom odboru Ine Božo Mikuš, koji se također nije bunio zbog nezakonitih sve većih upravljačkih prava koja su dana MOL-u, navodi HURS u priopćenju.
 
IZVOR: index.hr