Početna Nekategorizirano 21.06. – prvi dan ljeta

21.06. – prvi dan ljeta

599
UDIO

DANAS je kalendarski prvi dan ljeta koje točno počinje u 12 sati i 51 minutu. Prvi dan ljeta, koji se još naziva dugodnevnica ili ljetni solsticij, je dan kada je dan najduži, a noć najkraća, iako to vrijedi samo za sjevernu polutku Zemlje, dok je na južnoj polutci obratno. Na sjevernoj polutki ljeto traje otprilike od 20. lipnja do 23. rujna, a na južnoj od 20. prosinca do 21. ožujka. 

 
Danas će u Hrvatskoj prevladavati sunčano vrijeme uz povremeno umjerenu naoblaku. U kopnenom području ujutro je mjestimice moguća magla, a na Jadranu i u krajevima uz njega ponegdje će biti malo kiše. Vjetar će biti većinom slab, a ujutro i prijepodne u Slavoniji do umjeren sjeverozapadni, na Jadranu mjestimice će puhati umjerena, na sjevernome dijelu i jaka bura i istočnjak. Najviša temperatura kretat će se između 19 i 24, na Jadranu od 25 do 28 Celzijevih stupnjeva, javlja DHMZ.
 
U nedjelju će biti pretežno sunčano i u većini krajeva vrlo toplo. U kopnenom području ujutro je mjestimice moguća magla, a sredinom dana umjerena naoblaka. Vjetar će biti slab, na Jadranu do umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura uglavnom će se kretati između 10 i 15, na Jadranu od 16 do 21, a najviša dnevna između 24 i 29 Celzijevih stupnjeva. 
 
U iduća tri dana prevladavat će pretežno sunčano vrijeme, osobito u nedjelju i prvi dio ponedjeljka. Zatim će ponajprije na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti biti promjenljivo mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom.
 
Vjetar će na kopnu u nedjelju biti do umjeren jugozapadni, a u utorak sjeverni. Na Jadranu će većinom puhati umjereno jugo, u nedjelju i jugozapadnjak, a u utorak na sjevernom Jadranu moguća je bura. Bit će vrlo toplo. 
 
Meteoalarm za danas i iduća tri dana nije izdao nikakvo upozorenje na toplinske valove koji bi mogli djelovati na zdravlje. UV-indeks će u subotu i nedjelju biti visok u području Slavonije te na sjeveru Hrvatske, te vrlo visok u Dalmaciji i Istri.

IZVOR: index.hr