Početna Nekategorizirano ZEW/Erste: Poboljšana očekivanja za hrvatsko gospodarstvo

ZEW/Erste: Poboljšana očekivanja za hrvatsko gospodarstvo

552
UDIO
 
 
MANNHEIM – Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana su u lipnju u sklopu trenda poboljšanja u regiji srednje i istočne Europe u cjelini, pokazalo je današnje izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste banke. Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za gospodarstvo srednje i istočne Europe u idućih šest mjeseci poskočio je u lipnju 11,1 bod, na ukupno 37,1 bod, što je njegova najviša razina u ovoj godini.
Izvješće ZEW-a i Erste Banka uključuje uz Hrvatsku i Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, te Tursku.
Hrvatska je jedina među zemljama regije zabilježila rast indeksa koji mjeri očekivanja za gospodarstvo u idućih šest mjeseci, i to za 7,8 bodova, na 28,6 bodova.
Najviše je pak potonuo indeks Češke, za 13 bodova, na 53,7 bodova. Dvoznamenkasti pad, za 10,3 boda, zabilježio je i indeks Mađarske.
Osjetno je poboljšana i ocjena aktualne situacije u gospodarstvu srednje i istočne Europe u cjelini, za 20,9 bodova, na 14,2 boda.
Indeks koji mjeri ocjenu stanja u hrvatskom gospodarstvu zabilježio je približno isti skok, za 19,5 bodova, na minus 44,9 bodova, što znači da i dalje prevladavaju negativne ocjene.
Najviše je poskočio indeks koji mjeri stanje u češkom gospodarstvu, za 31,4 boda, te onaj za Rumunjsku, u plusu 25,9 bodova.
 
IZVOR: seebiz.eu