Početna Nekategorizirano Dobivamo Meksiko

Dobivamo Meksiko

648
UDIO

Meksikanci sviraju kako Hrvat dirigira, pravilo je koje vrijedi od 2011. Naš čovjek Nikša Bareza tad je postavljen za šefa dirigenata u najvažnijoj glazbenoj instituciji Ciudad de Mexica. U proljeće 2014. ostali su i bez sombrera, ukrao im ga je Ivan Rakitić.
Možda i najpopularniji dribling na svijetu, kojim je Raketa u dresu Seville “uništio” Pepea, nitko od Meksikanaca ne zna izvoditi kao naš dečko iz Slavonije, iz Sikirevaca…
Za Meksikance nije dobra vijest ni to što je za naše nogometaše “crvena krpa” – zeleni dres. Irci su se na Euru pojavili u zelenom, dobili su tri komada. Kamerunci su u Manausu bili u zelenom, primili su četiri gola. Meksikanci će u ponedjeljak navečer, pogađate, istrčati u zelenom. I ako već brojimo, vrijeme je za peticu.
Dobro, imaju i Meksikanci poneki argument za optimizam, ali naši su oni pravi. Recimo, bit će ovo animirani ogled profesora Baltazara protiv Poncha i Tora. Naš junak iz crtića malo prošeta po sobi, razmisli i na kraju uvijek dođe do genijalnog rješenja. 
Za razliku od meksičkih žabaca koji se bave uglavnom budalaštinama. Neka Niko Kovač bude naš Baltazar, neka smisli nešto genijalno. A Meksikanac Herrera neka bude žabac.
Imamo i čovjeka koji im je zabijao…
Najposjećeniju domaću utakmicu u povijesti, pred gotovo 60.000 gledatelja, naša je reprezentacija igrala protiv Meksika. Bilo je to u listopadu 1992. godine, slavili smo 3-0, a dva gola zabio je 24-godišnji Davor Šuker. Deset godina poslije Šuker je protiv Meksika odigrao zadnju utakmicu za Hrvatsku.
– Na SP-u 2002. smo izgubili, ali neću ni spominjati nekakvo vraćanje dugova. Teško je uspoređivati ono i ovo vrijeme, čak su i kontinenti različiti. Ono je bilo u Japanu, ovo je u Brazilu – rekao je Šuker.
Više nije u kopačkama, sad je u odijelu i može samo pomoći savjetom Mandži. Umjesto zabijanja golova, sad mu je u opisu posla i smjenjivanje izbornika. I to radi puno bolje nego Meksikanci. Njima je Herrera četvrti izbornik u zadnjih godinu dana, a naš jedini bivši je Štimac. 
10 razloga zašto ćemo dobiti Meksiko:
1. Zabijaju ljudi s postera, njihov na klupi
Posteri koje je uoči SP-a napravio brazilski umjetnik Cristian Sigueira kao da su najavili tko će zabijati golove. Van Persie i Robben, Balotelli, Cahill, Rodriguez, Honda, Messi, Benzema… Evo sad i Mandžo, koji je na našem posteru s Modrićem. A Meksiko? Njih predstavlja Chicharito, koji je rezerva…
2. Mali, ali opasni: Mi, Kostarika, Urugvaj…
Hrvatska, Kostarika, Urugvaj i Nizozemska izvrsno guraju, a spadaju među površinom najmanje zemlje Svjetskog prvenstva. Urugvajaca nema ni četiri milijuna, ali što to vrijedi Engleskoj kad je jedan od njih Luis Suarez?! Nas je 4,5 milijuna, ali nažalost za Meksikance – jedan od nas je supermario Mandžukić…
3. Genijalac Baltazar vs dvije glupe žabe
“Rat crtića” još je jedan razlog za optimizam. Naš najslavniji animirani lik je profesor Baltazar, koji uvijek nešto smisli. A Toro i Poncho nikad ne smisle ništa. Ništa pametno.
4. Barca njih ne želi, a Hrvati su hit
Giovani Dos Santos meksička je desetka, vjerojatno najopasniji igrač i – bivši igrač Barcelone. Rafael Marquez je kapetan i – bivši igrač Barcelone. Prošlo je meksičko vrijeme na Nou Campu, a došlo je hrvatsko. Ivan Rakitić je zamijenio Fabregasa, a Alena Halilovića mi ni ne povedemo na SP…
5. Bifteke oni mogu sanjati, a naši ih jedu
Golman Ochoa jedan je od petorice Meksikanaca koji su suspendirani zbog dopinga 2011. U savezu su okrivili krvave bifteke i Ochoa ih od tada može samo gledati.
6. Kad Speedy Gonzales postane naš
Kažu da je najbrži miš u Meksiku, njegovo puno ime je Speedy Gonzales, ali on juri samo u crtiću. Na SP-u u Brazilu najbrži je – Darijo Srna. Speedy Gonzales ovog SP-a dolazi iz Metkovića i bokom juri 33 km/h…
7. Nema više Nishimure
Japanac je za sve što je učinio “nagrađen” degradacijom. Od sada će na SP-u, ako se nešto ne promijeni, biti samo četvrti sudac.
8. Kad pjevamo meksičke, oni uče od nas
Legendarni “Duo Pegla”, u kojem su bili Mladen Grdović i Tomislav Ivčić, mogao je i samim Meksikancima držati lekcije iz pjevanja meksičkih pjesama. “Mi imamos mnogos problemos” ne odnosi se na ovu utakmicu…
9. Trojica kao jedan Štico
U zadnjih godinu dana Meksikanci su smijenili tri izbornika, a mi “samo” jednog. No smijeniti Igora Štimca triput je isplativije…
10. Naša krv teče venama Meksikanaca
Hrvatska u Meksiko ne izvozi baš previše, kažu u našoj gospodarskoj komori. No jedno ide jako dobro – ljudska krv. Hrvatska je, naime, prošle godine u Meksiko izvezla krvi u vrijednosti od deset milijuna kuna.
 
IZVOR: 24sata.hr