Početna Nekategorizirano Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble traži pridržavanje dogovorenog

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble traži pridržavanje dogovorenog

555
UDIO

Ublažiti pakt za stabilnost i ugovoriti nove dugove bilo bi za europske zemlje “najgora greška koju se može napraviti”, ocijenio je u utorak njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, usred rasprave o pravcu kojim će krenuti EU.

 
“Stvarati nove dugove bila bi najveća greška koju se može napraviti”, kazao je njemački ministar u razgovoru za radio postaju Inforadio. 
 
“Držite se propisa o kojima smo zajednički odlučili, ni više ni manje”, zatražio je ministar od zemalja partnera Njemačke, od kojih bi neke, poput Francuske i Italije, voljele ublažiti europske proračunske propise radi većih ulaganja i podrške rastu. 
 
Uravnoteženi savezni proračun nakon 45 godina
 
U članku koji je u utorak objavio dnevnik lijevog centra Sueddeutsche Zeitung, predsjednik Bundesbanke Jens Weidmann zauzeo je isti stav. “Čim pritisak na tržište oslabi, političari zahtijevaju ublažavanje propisa. To je poput hladnog tuša”, kazao je on. “Ne treba nam slabljenje već jačanje proračunskih pravila”, smatra Weidmann. 
 
Schaueuble je istaknuo primjer Njemačke, kojoj se sljedeće godine smiješi uravnoteženi savezni proračun prvi put unazad 45 godina, koji “pokazuje da je moguće” uskladiti proračunsku disciplinu i gospodarski rast.
 
IZVOR: danas.net