Početna Nekategorizirano Plimni val pogodio Vela Luku

Plimni val pogodio Vela Luku

776
UDIO

Vidio sam ženu u autu koju je more počelo nositi. Vrištala je, ali je uspjela izaći i pobjeći, rekao nam je Teo Padovan, jedan od čitatelja koji je u srijedu ujutro snimio tsunami u Veloj Luci na Korčuli. Teo kaže da se ujutro odjednom zacrnilo.
– Padala je kiša i puhao je vjetar. Odjednom se more podiglo i počelo bacati brodice i prevrtati ih. Neki su počeli ploviti prema otvorenom moru da im se brodovi ne razbiju – kaže Teo.
Poplavljeno je sve uz rivu. Sreća u svemu je bila što su se stanovnici pripremili pa štete na objektima ne bi trebalo biti. 
‘Prvi val je bio najjači’
– Poslije se nevrijeme malo smirilo. More se podizalo još tri, četiri puta, ali više nije bilo strašno. Prvi je val bio najjači – dodaje. 
Crometeo javlja da kod meteoroloških tsunamija u atmosferi postoje brze promjene u tlaku zraka na relativno malom području. Te su pojave najčešće za vrijeme prolaska fronte ili na rubu olujnih kumulonimbusa gdje je zrak toliko nestabilan da se izrazito mijenjaju polja tlaka zraka i vjetra.
Plimni val poplavio i marinu kod Dubrovnika
Plimni val poplavio je u srijedu oko 13 sati ACI marinu u Komolcu kod Dubrovnika.  
– Velika plima nije nešto novo ni iznenađujuće za nas. Događalo se to i ranije. Poplavile su ceste i šetnice te recepcija i ugostiteljski objekti u kojima je bilo oko dva centimetra vode. Šteta je zanemariva – kazao je direktor marine Mato Franković.
Plima je razinu mora  podigla gotovo dva metra i to praćena kišom i povećanim dotokom vode iz rijeke Omble.
Jaka tuča pogodila područje oko Momjana u Istri 
Nevrijeme je u srijedu prijepodne pogodilo Umag, a kasnije je ojačalo i još jače pogodilo područje sjeverno i sjeveroistočno od Buja. Pritom je najviše stradalo područje oko Momjana, na samoj granici sa Slovenijom, gdje je tuča zabijelila cijeli kraj.  U Oskurušu kraj Momjana veliki komadi leda ostali su na tlu čak dva sata nakon nevremena, javlja Istramet.
 
IZVOR: 24sata.hr