Početna Nekategorizirano Turističkoj sezoni prijeti krah

Turističkoj sezoni prijeti krah

363
UDIO

TURISTIČKA sezona će nas spasiti, mantra je koju već godinama, otkad je počela gospodarska kriza koja je u međuvremenu prerasla u depresiju, ponavljaju svi hrvatski vlastodršci. No, ove godine bi takvo razmišljanje moglo rezultirati potpunim gospodarskim krahom. 

 
Prema prvim podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), ovogodišnja turistička sezona lako bi se mogla pretvoriti u podbačaj. U prvih pet mjeseci u Hrvatskoj je boravilo 2,2 milijuna turista, koji su ostvarili 6,8 milijuna noćenja. Broj gostiju se, s obzirom na prošlu godinu, smanjio za 4,1 posto, a broj noćenja za 4,2 posto.
 
Turista ima, ali ostaju kraće
 
Posebno zabrinjavaju rezultati u predsezonskom svibnju, u kojem se broj noćenja smanjio za čak 13,2 posto! U svibnju je u Hrvatskoj boravilo nešto manje od 998 tisuća gostiju: 124 tisuće domaćih i 874 tisuće stranih. U najvećem broju stranci su posjećivali Dalmaciju i Istru.
 
Broj turista u svibnju se, s obzirom na prošlu godinu, i nije drastično smanjio. Radi se o razlici od tek 1,7 posto. No, turisti su u svibnju u Hrvatskoj ostvarili tek 3,6 milijuna noćenja, naspram gotovo 4,2 milijuna noćenja u 2013. godini. 
 
Najviše noćenja u svibnju ostvarili su turisti iz Njemačke (19,32 posto) i Austrije (11,34 posto). Dosta je bilo i Slovenaca (9,18 posto), Francuza (4,96 posto), Talijana (4,15 posto), Nizozemaca (3,58 posto)…
 
Lorencin vjeruje da ćemo biti u plusu
 
Darko Lorencin, ministar turizma, danas je boravio na Dugom otoku. U Parku prirode Telašćica s novinarima je razgovarao o lošim predsezonskim pokazateljima. 
 
“Pričekajmo još malo, vjerujem da ćemo i ove sezone biti u plusu. Prošle su godine praznici bili u različito vrijeme, a kolege u HTZ-u još sabiru statistiku”, rekao je Lorencin, koji očekuje da će rezultati za lipanj pokazati pozitivne pomake. 
 
IZVOR: index.hr