Početna Nekategorizirano U Argentini osuđeni vojni časnici

U Argentini osuđeni vojni časnici

722
UDIO

 

DVOJICA bivših vojnih časnika osuđena su u petak na doživotni zatvor zbog ubojstva biskupa tijekom argentinske vojne diktature, a suđenju je pomogao papa Franjo dostavom arhiva iz Vatikana, što je učinjeno prvi put.

 

Bivši general Luciano Benjamin Menendez, jedan od najviše rangiranih časnika tijekom argentinskog “prljavog rata”, te Luis Fernando Estrella, koji je bio zapovjednik zrakoplovne baze, proglašeni su krivima jer su 1976. naredili smrt biskupa Enriquea Angelellija, objavio je pravni portal CIJ.

 

Poznat kao “biskup siromašnih” i branitelj ljudskih prava političkih progonjenih tijekom diktature 1976-1983.,. Angelelli je pronađen mrtav na zabačenoj cesti u pokrajini La Rioja 4. kolovoza 1976., što su vlasti tada proglasile prometnom nesrećom, no tužiteljstvo je dokazalo da je vojska izbacila vozilo s ceste i ubila biskupa.

 

Angelelli je prikupljao dokaze o odgovornosti vojske za smrt dvojice svećenika, za koje su također bivši časnici osuđeni 2012.

 

Prije smrti biskup je o ubojstvima svećenika i represiji vojnog režima nad protivnicima izvijestio Svetu Stolicu.

 

Ubijen je na povratku s odavanja počasti dvojici ubijenih svećenika, Gabriela Longuevillea i Carlosa Muriasa koji su radili u siromašnim četvrtima biskupije.

 

Oko 30.000 protivnika režima ubijeno je ili nestalo u doba vojne diktature, a za njihovu smrt osuđene su stotine vojnika. Najpoznatiji među njima je bivši argentinski predsjednik Jorge Videla koji je umro u svojoj zatvojrskoj ćeliji.

 

Stotinjak svećenika i redovnika nestalo je ili ubijeno tijekom vojne diktature. S druge strane, udruge za ljudska prava optužuju katoličku hijerarhiju za šutnju tijekom tih godina i traže otvaranje Vatikanskih arhiva.

 

IZVOR: index.hr