Početna Nekategorizirano HDZ milijune izvukao iz HACa

HDZ milijune izvukao iz HACa

619
UDIO

ZBOG izvlačenja novca iz Hrvatskih autocesta (HAC) preko marketinške agencije Fimi media bivši član uprave HAC-a Josip Sapunar danas je nepravomoćno osuđen na povrat 7,7 milijuna kuna i kaznu od dvije i pol godine zatvora, od kojih “iza rešetaka” mora provesti godinu i tri mjeseca, dok mu se ostatak može zamijeniti uvjetnom kaznom.

 
Iako je Sapunar priznao nedjelo sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Galešić nije pristala na prijedlog tužiteljstva da mu se, uz povrat nezakonito izvučenog novca, izrekne tek 11-mjesečna uvjetna zatvorska kazna, ističući da bi to bilo neprimjereno nedjelu za koje ga se tereti.
 
Odvjetnik Gordan Preglej najavio je žalbu na presudu. U izjavi za Hinu kazao je da se s obzirom na ranije priznanje slažu jedino s “utvrđenim činjeničnim stanjem, ali ne i kaznom”.
 
Jedini je priznao krivnju
 
Sapunar je u jednom od krakova afere Fimi media, u kojoj su ranije nepravomoćno osuđeni bivši premijer Ivo Sanader i HDZ, bio optužen zajedno s HAC-ovim čelnicima Marijem Crnjakom, Juricom Prskalom i Zlatkom Korparom. No, postupak protiv njega je izdvojen jer je jedini priznao krivnju.
 
Bivše HAC-ovce zajedno se teretilo za zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno izvlačenje ukupno devet milijuna kuna. Tužiteljstvo tvrdi da su od kraja 2005. do sredine 2009. na traženje Sanadera i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića sklapali poslove po višim cijenama s Fimi medijom znajući da na taj način pribavlja novac za HDZ.
 
Obrazlažući presudu sutkinja je kazala da Sapunar nije smio pristati na Sanaderove i Barišićeve zahtjeve iako su pritisci dolazili iz vrha izvršne vlasti.
 
Milijunske iznose HAC je Fimi mediji navodno platio za usluge poput organiziranja svečanosti otvaranja tunela i novih dionica cesta te medijske kampanje za ENC uređaje.
 
Iz istrage u slučaju Fimi media proizašlo je više postupaka protiv čelnika državnih institucija i tvrtki, a na “glavnom suđenju” Sanader je nepravomoćno osuđen na devet godina i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna. HDZ-ov rizničar Mladen Barišić kažnjen je s tri godine, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević s godinu i pol, a vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak s dvije godine zatvora. Jedino je Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček dobio uvjetnu kaznu, dok je HDZ kažnjen s 5 milijuna kuna i oduzimanjem 24,2 milijuna kuna imovinske koristi.
 
Osim u Fimi mediju Sapunar je umiješan i u aferu Remorker. Istraga u tom slučaju također je pokrenuta zbog izvlačenja novca iz HAC-a, ali i Hrvatske gospodarske komore zbog čega je pod istragom i dugogodišnji predsjednik te institucije Nadan Vidošević.
 
Sapunar je, kako se neslužbeno doznaje, na početku istrage priznao da je dvojici državnih tajnika iz ministarstva koje je vodio Božidar Kalmeta predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. Iz HAC-a je na taj način navodno izvučeno 38 milijuna kuna. Nakon Sapunarova iskaza u akciji Remorker uz Kalmatine bivše državne tajnike Zdravka Livakovića i Milivoja Mikulića uhićeni su i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele te direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić.
 
IZVOR: index.hr