Početna Nekategorizirano Jaka grmljavinska nevremena po Dalmaciji

Jaka grmljavinska nevremena po Dalmaciji

676
UDIO

CENTAR snažne sredozemne ciklone u noći s ponedjeljka na utorak premještao se s područja sjeverne Italije nad sjeverni, potom i srednji Jadran. Iako kiše nije bilo posvuda, ciklona je dijelovima Jadrana donijela snažno nevrijeme, piše Crometeo.

 
Već je u ponedjeljak predvečer ojačao oblak u zadarskom zaleđu, pa je na širem području Benkovca bilo kiše, pljuskova i izražene grmljavine. Olujni oblak se u večernjim satima premjestio nad more pa je olujno nevrijeme zahvatilo Pakoštane, Sveti Flip i Jakov te osobito Biograd na Moru.
 
Nevrijeme je na tom području najjače bilo između 22 i 23 sata.
 
Kako doznajemo od Crometeo članova s pogođenog područja, u kratko vrijeme palo je preko 50 litara kiše i tuče po kvadratnom metru. Oborinske vode poplavile su ulice, a nakon što je voda napunila dvorišta nekoliko desetaka obiteljskih kuća počela je prodirati u prizemne prostorije.
 
Vatrogasci su imali pune ruke posla pa su iz lokava izvlačili automobile, a visina vode ponegdje je prelazila 1 metar.
 
Vatrogasci su izašli na najmanje pet intervencija, a na mnoge nisu ni mogli izići jer su uspaničeni građani zvali dok su oborinske vode prodirale u prizemlja njihovih kuća, te im je rečeno da pričekaju da nevrijeme prođe i da se oborinske vode povuku s prometnica.
 
U samo nekoliko sati palo više kiše od srpanjskog prosjeka
 
Iza 2 sata jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je šire splitsko područje. U samo 60 minuta na Crometeo mjernoj postaji Split Spinut palo je 29 litara oborine po kvadratnom metru. I u Splitu je zabilježeno nekoliko vatrogasnih intervencija. U Žrnovnici je kratkotrajno bilo i jake tuče, a pala je 21 litra po kvadratnom metru. U Kaštelima su pale 24, a u Bisku čak 39 litara oborina.
 
Uz oborine, noć je donijela pad temperature zraka. Tako je jutros na biokovskom vrhu Svetom Juri izmjereno samo 6,9°C, a na mosorskoj zvjezdarnici 12,5°C. U Lovreću, Bisku i Otoku izmjereno je prohladnih 14°C, na postaji Split Visoka noćas je izmjereno 16,6°C.
 
Jutros su stigli i službeni podaci DHMZ-a za postaju Split Marjan, a oni su zaista impresivni! Tijekom noći je palo 35 litara oborine po kvadratnom metru. To znači da je u samo nekoliko sati premašen čitavi mjesečni prosjek koji za srpanj iznosi 28 litara. Minimalna se temperatura zraka noćas spustila na samo 15.7°C, a to je druga najniža za datum 22.07. Najhladnije je bilo 1968. sa 15.4°C!
 
Brodice potopljene, spašavani turisti
 
Tijekom noći na moru srednje Dalmacije čak 25 jahti je oštećeno u sudarima i nasukavanjima.
 
Zabilježene su i brojne pomorske havarije, javlja Crometeo.
 
Na intervencije su izlazili tri broda Lučke kapetanije i Pomorske policije. Prva intervencija dogodila se kod otoka Drvenika, gdje je jedna osoba oko 2 sata iza ponoći ispala s jahte, ali je brzom intervencijom vraćena neozlijeđena na plovilo.
 
Najviše problema je bilo kod Paklenih otoka gdje su zabilježena brojna nasukavanja i sudari jahta. Nitko nije ozlijeđen, ali je počinjena značajna materijalna šteta, a nekoliko brodica je potopljeno.
 
Kod Sutivana se nasukala jedna jahta.
 
IZVOR: index.hr