Početna Nekategorizirano Ironije li, Hrvatska plaća obranu optuženog šefa Udbe

Ironije li, Hrvatska plaća obranu optuženog šefa Udbe

534
UDIO

ČINI SE kako će ipak biti uslišane želje Josipa Perkovića, koji u njemačkom zatvoru čeka početak suđenja za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Perković se, naime, ponadao da će država i njezine institucije stati uz njega i dati mu pomoć koja je u ovim trenucima zaista neophodna. Odnosi se to ponajprije na plaćanje Perkovićeve obrane koja neće biti nimalo jeftina, budući da je sud u Muenchenu predvidio više od 60 ročišta, a obrana najavila 130 novih dokaza. 

 
Pravna pomoć za umirovljene špijune
 
Srećom po Perkovića, u Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu u članku 84. stavak 1. navodi se “ako je protiv službenih osoba sigurnosno-obavještajnih agencija pokrenut kazneni postupak zbog radnji počinjenih u obavljanju poslova sigurnosno-obavještajnih agencija, sigurnosno-obavještajne agencije će službenim osobama osigurati odvjetničku ili drugu pravnu pomoć, osim ako je kazneni postupak pokrenut na temelju kaznene prijave sigurnosno-obavještajnih agencija”, dok se u stavku 2. navodi da će se pravna pomoć službenim osobama osigurati i nakon što im je prestao radni odnos.
 
Nijemcima se nije svidjela Bajićeva optika?
 
Kako je Perković u doba ubojstva Đurekovića početkom 80-ih vodio Odjel za neprijateljsku emigraciju Službe državne sigurnosti te je ujedno i utemeljitelj i hrvatskog sigurnosnog aparata, nema sumnje da kvalificira za pravnu pomoć, pošto ga terete po njemačkoj optužbi. Da se naše pitalo, Perković nikakvih problema ne bi imao.
 
U nas institucionalno priznat čak do mjere da mu sin Saša o sigurnosti savjetuje već dva hrvatska predsjednika, u Muenchenu brani goli život od doživotne robije?! Što li su ti Nijemci našli, a što donedavni glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nije našao? Taj je prije godinu dana objavio da je sve pregledao i da nema ništa protiv Perkovića, a sve da i ima, da je nastupila zastara. Danas više nije na dužnosti. Moguće da se Nijemcima nije svidjela Bajićeva optika.
 
Iznenađenju nema mjesta: Hrvatska plaća obranu šefa Udbe optuženog za likvidaciju hrvatskog emigranata
 
Predsjednik Josipović smatra da Saša nije ništa kriv i da djeca ne mogu ispaštati za grjehove njihovih otaca. Kakva je to samo floskula. Teško je zaista uvjeriti da je ta linija Perkovićevih na permanentnoj službi u zaštiti najviših nacionalnih interesa, ma kako se država zvala, tek slučaj. Tim više i neće biti neko posebno iznenađenje da država uzvrati i financira obranu Josipu Perkoviću, unatoč tome što će biti podosta šokiranih spoznajom da će Hrvatska plaćati troškove zastupanja bivšeg šefa ozloglašene Udbe optuženog za likvidaciju Hrvata u emigraciji. Govorilo se nekad Udba naša sudba, a Perković je očiti primjer da se zapravo ništa nije izmijenilo.
 
Pravni kontinuitet
 
U svakom slučaju, valjalo je nazvati Antu Nobila, odvjetnika Josipa Perkovića. Što on kaže, tko će platiti? Hoće li građani, tj. država?
 
“Nemam komentara”, bio je kratak Nobilo, ne želeći valjda otkrivati karte prije no što ih spusti na stol. Ipak, kada smo mu spomenuli članak 84. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, kratko se zakačio na temu pa je spomenuo pravni kontinuitet Zakona o unutarnjim poslovima…
 
Ministarstvo pravosuđa: Nismo prava adresa
 
Pitali smo i u Ministarstvu pravosuđa. Oni su plaćali za haške obrane generala, pa nam se činilo da bi mogli nešto znati o temi.
 
Glasnogovornik Sergej Abramov nije baš siguran u to.
 
“Ne znam doista jesmo li mi prava adresa. Istina je da je Ministarstvo plaćalo za haške obrane, ali to je bilo po Vladinoj odluci. Ministarstvo nije zaprimilo takav zahtjev u odnosu na Josipa Perkovića”, kazao nam je Abramov.
 
Tražili smo i odgovor u MUP-u, ali nam tijekom jučerašnjeg dana nisu odgovorili.

IZVOR: index.hr