Početna Nekategorizirano Sve ća valja odlazi, ali bumerang kad se vrati ne bu dobro

Sve ća valja odlazi, ali bumerang kad se vrati ne bu dobro

576
UDIO

HRVATSKA je već šestu godinu zaredom u recesiji. Gospodarstvo je na dnu, nezaposlenost na vrhuncu, a naznaka da stižu neki bolji dani – nema. Statističku sliku u ljetnim mjesecima uljepšavaju sezonska zapošljavanja, ali stalnom i sigurnom poslu rijetki se mogu nadati. Osim ako su uspješno uhljebljeni u državnoj upravi ili nekoj državnoj instituciji ili tvrtki.

 
Posljednjih godina sve je veći broj onih koji se posao odlučuju potražiti u inozemstvu. Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju broj onih koji se odvažuju na takav pothvat, posebice mladih i visokoobrazovanih, dodatno je povećan. Tako je u prošloj godini zabilježeno najveće iseljavanje Hrvata otkako je samostalne i nezavisne Republike Hrvatske. Toliko ih, prema službenim brojkama, iz Hrvatske nije bježalo ni u ratnim godinama.
 
Mnogi mladi hrvatski stručnjaci proteklih su godina pronašli dobro plaćene poslove u nekima od najvećih i najuspješnijih međunarodnih kompanija. Iako život u inozemstvu nije samo med i mlijeko, svi redom ističu kako im se pruža puno više mogućnosti nego u Hrvatskoj, kako se njihov rad cijeni, kako imaju mnogo prilika za napredovanje i kako su, što je najvažnije, zadovoljni i svojim poslom i životom daleko od hrvatske svakodnevice i problema.
 
Činjenica jest da ima i onih koji u potrazi za poslom i boljim životom stižu u Hrvatsku, jer je situacija u njihovim zemljama još gora nego u Lijepoj našoj. No, niskokvalificirana (jeftina) radna snaga iz inozemstva nikako ne može biti nadomjestak visokoobrazovanim mladim stručnjacima u koje se godinama ulagalo, a koji sad napuštaju državu.
 
IZVOR : index.hr