Početna Nekategorizirano Ciklona Melisa poremetila Hrvatsku

Ciklona Melisa poremetila Hrvatsku

871
UDIO

CIKLONA Melisa osigurala je vrlo dinamičan i buran meteorološki dan u mnogim krajevima. Već su jutarnji podaci o količini kiše koja je pala tijekom utorka i u noći na srijedu bili impresivni, piše Crometeo.
 
Rekordne padaline
 
Najekstremniji je podatak s otoka Ista. Po podacima DHMZ-a u 24 sata (od 7 sati 29. srpnja do 7 sati 30. srpnja) pale su 294 litre kiše,  što je rekordna 24-satna količina oborina u srpnju. U razdoblju od 7 sati palo je čak 176 litara kiše.
 
Na klimatološkoj postaji DHMZ-a na Silbi palo je u istom razdoblju 217,5 litara kiše po četvornome metru, što je oko četvrtine prosječne količine za cijelu godinu Motritelj Emil Lukin sa Silbe javio je da je jučer od 7 do 17 sati, kada je obavio izvanredno mjerenje, palo 114,2 litre, a od 17 sati do danas u 7 sati novih 103,3 litre. Prosječna srpanjska količina je 29,4 litre, što znači da je samo tijekom 24 sata palo oko 7 puta više kiše od prosjeka za cijeli srpanj. U dosadašnjem srpnju, do danas u 7 sati u Silbi je pala 341 litra kiše, a prosječna godišnja količina je oko 843 litre.
 
Od ostalih većih 24-satnih količina kiše koje su izmjerene do 8 sati 30. srpnja na postajama DHMZ-a izdvajamo:  Mali Lošinj 93.5 mm,  Rab 91.9 mm, Bakar 78.0, Zavižan 74.3 mm, Božava 73.0 mm,  Karlobag 71 mm, Kukuljanovo 66 mm.
 
U ranim jutarnjim satima centar ciklone Melisa je s tlakom manjim od 1000 hPa ušao nad sjeverni Jadran.  Jači grmljavinski sustav se razvio na potezu od Zadra preko Velebita do Like gdje je u prijepodnevnim satima pala nova vrlo velika količina kiše. Prema sredini dana i tijekom poslijepodneva fronta se širila prema unutrašnjosti i jugu, donoseći lokalno izražena nevremena, ali je bilo i krajeva gdje nije pala niti kap kiše. To se odnosi na dio šibenskog i splitskog područja te istok Slavonije.
 
Zadar nevrijeme poharalo dvaput
 
Izraženo grmljavinsko nevrijeme je desetak minuta prije 9 sati zahvatili Zadar. Na Crometeo meteorološkoj postaji Zadar poluotok u samo sat vremena se pale 93 litre kiše, ukupno danas (do 22 sata) 117 litara kiše. Na službenoj meteorološkoj postaji DHMZ-a u Zadru je tijekom prijepodneva (od 8 do 14 sati) palo 85 litara kiše.  Kišno nevrijeme je brzo poplavilo gradske ulice i izazvalo velike probleme u prometu.  Još jedno, manje izraženo kišno nevrijeme je zahvatilo šire zadarsko područje kasno poslijepodne.
 
U Dalmaciji je tijekom dana puhalo jako i olujno jugo s udarima i do 80 km/h. Usprkos velikom jugu rano poslijepodne stvorile su se 2 pijavice na zapadnim obalama Čiova! Jedna od njih s mora je stigla do oblake, a onda se raspala.
 
Kaos u Zagrebu
 
Sredinom poslijepodneva jaki grmljavinski sustav se s područja Like, preko zapadne Bosne širio prema središnjim i potom sjevernim krajevima unutrašnjosti.  Olujni vjetar i kiša, ponegdje i tuča zahvatili su mnoge krajeve, uključujući i šire zagrebačko područje, a na aerodromu u Velikoj Gorici u pola sata palo je 53 litara kiše po četvornom metru.  Nevrijeme je prouzročilo probleme u prometu, poplavljene su mnoge prometnice i poslovni i stambeni prostori. Na zagrebačkom aerodromu Pleso  zabilježen je udar jugozapadnjaka od 90.1 km/h, uz monsunski pljusak.
 
Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe su priopćili da su, zbog jakog nevremena koje je uzrokovalo navalu oborinskih voda, privremeno prekinuli pružati usluge u zračnoj plovidbi, te je oko 15.10 sati zatvoren zračni prostor iznad Republike Hrvatske. Došlo je do prekida napajanja električnom energijom zbog čega je zračni promet preusmjeren prema susjednim kontrolama zračnog prometa. Većina tehničkih sustava je do 16:50 sati osposobljena.
 
Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je poslijepodne i krajnji jug zemlje i Boku Kotorsku. Na mjernoj postaji u Grudi u Konavlima u manje od sat vremena pale su ekstremne 83 litre kiše po kvadratnom metru. Stanje  je bilo najgore u Cavtatu u Konavlima. U Cavtatu je poplavljena tamošnja policijska stanica. U Konavlima je najmanje 10 stambenih objekata poplavljeno, a na terenu su sve raspoložive vatrogasne snage. U nevremenu su oštećene i brojne brodice.
 
Osim spomenutih oborinskih podataka izdvojimo još neke. Po javno dostupnim podacima DHMZ-a (u zadnja 24 sata, do 20 sati): Zadar Zemunik 94 mm, Gospić 84 mm, Dubrovnik Ćilipi 64 mm, Zagreb Pleso 64 mm, Siak 43 mm, Zagreb Maksimir 41 mm. Istovremeno u tom razdoblju Hvar, Komiža, Osijek Klisa, Palagruža, Split Marjan i Ploče nisu dobili ni kap kiše.  Od podataka sa mreže pljusak.com izdvajamo još neke podatke (danas do 22 sata). Toplovac 54 mm, Čakovec 42.5 mm,  Silba 87 mm, Susak 52 mm, Cres 40, Pula 34,  Starigrad Paklenica 94.4 mm, Lovreć 42.6, Sinj 40.6 mm.
 
Najviše dnevne temperature su u Slavoniji, gdje je bilo i najviše sunčanog vremena prelazile 30°C. Po podacima DHMZ-a najtopliji je bio Slavonski Brod sa 31.2°C, zatim Daruvar sa 30.8°C, te Osijek sa 30.5°C.  U nizinama unutrašnjosti se uglavnom izmjerilo najviših od 25 do 29°C.  Na Jadranu su se najviše dnevne temperature kretale od 25 do 28°C.
 
Najviše posla obavila dobrovoljna vatrogasna društva
 
Stanje u Zagrebu jutros se normalizira nakon jučerašnjeg nevremena.
 
Vatrogasci su i dalje na terenu i još uvijek uklanjaju posljedice oluje koja je uzrokovala poplave, rušenje stabala i druge štete. I zračni promet bio je privremeno obustavljen. Mladen Malčić iz Javne vatrogasne postrojbe Zagreb:
 
“Imali smo, što se tiče JVP 24 intervencije, od toga 10 uklanjanja stabala i 14 pumpanja vode. Gro posla su napravili dobrovoljni vatrogasci. Mi smo njima prenijeli pozive koje smo primali od građana. Odradili su preko 200 vatrogasnih intervencija, najviše je bilo ispumpavanja vode, uklanjanja stabala i čišćenja potoka. Potoci su bili zaštopani i zato je dolazilo do poplave”, rekao je Malčić za Media servis.Najveći obol tako su i ovaj put dala dobrovoljna vatrogasna društva, kaže Malčić:
 
“Koji imaju tu masovnost, mi ne bismo mogli to odraditi, naših 5 postaja moramo se čuvati za požare, radimo i ovo, ali dobrovoljni vatrogasci su sa 57 društava obol takvih intervencija. Imaju masovnost i svaka im čast”, rekao je Malčić.
 
IZVOR: index.hr