Početna Nekategorizirano Svetkovina Gospina Proslavljenja u Sućurcu

Svetkovina Gospina Proslavljenja u Sućurcu

718
UDIO

U spomen na čudesne Božje zahvate kroz 1180 godina povijesti K. Sućurca i župe Sv. Jurja m., po zagovoru “čudotvorne Gospe na Hladi”, sućuračka župa proslavit će i ove godine blagdan Gospina Proslavljenja. Svečanu Sv. Misu polnoćku u Svetištu Gospe na Hladi, u noći s četvrtka na petak, 1. kolovoza, predvodit će don Hrvoje Dragun, vikar župe Srca Isusova na Visokoj u Splitu.
Prema nekim pisanim i sačuvanim podacima, Svetište Gospe na Hladi je na današnjemu sućuračkom groblju sagrađeno 1393. godine. Kako se crkva nalazila u blizini turske granice, više puta je stradala od Turaka, a kako je u svom izvještaju napisao apostolski pohoditelj Augustin Priuli 1603. godine “Mještani nisu smjeli na crkvu staviti vrata i zatvoriti je jer to nisu dopuštali Turci.”
U crkvi se i u to doba poviše oltara nalazila stara Gospina slika iz 14. ili 15. stoljeća, koja je pripada italo-kretskoj školi, dok su se na zidovima svetišta nalazili izloženi mnogi zavjetni darovi što su ih Gospi darovali njezini zahvalni štovatelji.
Mletački pisac i kroničar Flaminio Cornaro u svojoj kronici iz 1761. godine navodi svetište “Sućuračke Gospe” kao jedno od najglasovitijih Gospinih svetišta u Mletačkoj Republici, dok 1775. godine papa Pio VI. bulom dodjeljuje milost povlaštenoga oltara Gospinu svetištu. Ovdje se i danas održavaju hodočašća za blagdan Velike Gospe i sv. Roka, a o brojnim čudima nastalim posredstvom Svete slike Majke Božje koja se i danas nalazi u svetištu Gospe na Hladi govori se i danas.
Blagdan Proslavljenja Gospina je uvod u proslavu svetkovine Velike Gospe i blagdana Sv. Roka, a tom prilikom brojni vjernici i hodočasnici u obnovljeno svetište podno Kozjaka pristižu s istinskim molbama i željama i s nakanom da se poklone pred „čudotvornom slikom Gospe na Hladi“ kako bi Bogorodicu zazvali za pomoć i milost. Osim toga, župa sv. Jurja m. ove godine obilježava i 70 godina mučeništva dr. fra Bernardina Sokola.