Početna Nekategorizirano Dnevni promet kod ugostitelja povećan gotovo 55%

Dnevni promet kod ugostitelja povećan gotovo 55%

597
UDIO
 
 
ZAGREB – U prošloj su godini pravne i fizičke osobe u ugostiteljstvu zabilježile rast prihoda od 20 posto u odnosu na 2013. godinu, zaključili su to u Ministarstvu financija na osnovu analize prijava poreza na dobit pravnih i fizičkih osoba i taj su učinak pripisali ne stvarnoj potrošnji građana nego primjeni fiskalizacije. Uz to izračunali su i da je prosječan dnevni promet kod ugostitelja u 2013. godini bio 1.128,35 kuna, što je za 54,75 posto više nego godinu dana ranije, dok je dnevni dohodak kojeg su ostvarivali ugostitelji na osnovu tog prihoda u 2013. godini bio 210 kuna, a to je rast od 96,65 posto, piše Novi list.
U priopćenju o učincima fiskalizacije i uspjesima u borbi protiv sive ekonomije Porezna uprava uspoređuje 2013. i s 2010. godinom, pa naglašava kako su prije četiri godine ugostitelji dnevno prijavljivali prosječan dnevni promet od 620 kuna, dok je u prvoj godini fiskalizacije on gotovo dvostruko veći, kao i dohodak kojeg su na osnovu toga ostvarili.
Uz to, u 2013. godini, priopćili su iz Porezne uprave, naplata poreza na potrošnju je porasla za 48 posto u odnosu na 2012. godinu. Taj se trend nastavlja i u ovoj godini pa je u prvih pet mjeseci registriran porast naplate poreza na potrošnju od 20 posto.
Usporedbom PDV obrasca izračunali su i to da su male pravne i fizičke osobe u ugostiteljstvu u prošloj godini prijavili čak 40,52 posto, odnosno 2,6 milijarda kuna više oporezivih isporuka nego u 2012. godini koja je prethodila uvođenju fiskalizacije. U djelatnosti trgovine prijavljeno je gotovo 14 posto više oporezivih isporuka, odnosno 5,2 milijarde kuna više nego godinu dana ranije. To znači da su male pravne i fizičke osobe u djelatnosti trgovine i ugostiteljstva u prošloj godini prijavile ukupno 7,8 milijarda kuna prometa više nego godinu dana ranije.
 
Izvor: SEEbiz / Novi list