Početna Nekategorizirano Tržište nekretnina i dalje zamrznuto

Tržište nekretnina i dalje zamrznuto

518
UDIO

HNB navodi kako su cijene nekretnina s njihovog vrhunca 2008. godine, pale za 30 posto, na razinu iz 2004. godine, no da ni takav pad nije učinio nikakve pomake na zamrlom tržištu.

 
Po ovom scenariju cijene nekretnine definitivno će još pasti
U Zagrebu kreće gradnja 519 stanova koji će koštati do 1.100 eura po kvadratu
 
U Zagrebu kreće gradnja 519 stanova koji će koštati do 1.100 eura po kvadratu
U najnovijoj publikaciji “Financijska stabilnost”, Hrvatska narodna banka analizira rizike za financijsku stabilnost te navodi kako je makroekonomsko okruženje povoljno, no da nedostatak reformi koje bi ojačale konkurentnost i investicijsku klimu i dalje utječe na to da se nastavlja slaba gospodarska aktivnost, što može uzrokovati njezinu ranjivost na moguće financijske šokove. 
 
Iako su banke sposobne izdržati i relativno velike torškove, navodi se u analizi HNB-a, vidljivo je da se građani razdužuju, a poslovni subjekti ne uzimaju nove kredite. 
 
U dijelu o nekretninama, analitičari HNB-a pišu kako se smanjivanje cijena nastavlja i ove godine, u kojoj su cijene pale za 12-ak posto na godišnjoj razini. Cijene nekretnina su tako s njihovog vrhunca 2008. godine, pale za 30 posto, na razinu iz 2004. godine, no ni takav pad nije učinio nikakve pomake na zamrlom tržištu. 
 
Očekuje se daljnji pad jer nema potrošačkog optimizma, zbog rastuće nezaposlenosti i smanjivanja raspoloživog dohotka, odnosno, drugim riječima, građani se ne usuđuju zaduživati, a za kupovinu nekretnina dodatno ih destimulira činjenica da se očekuje pad njihovih cijena.
 
IZVOR: Danas.hr