Početna Nekategorizirano Kako mozak reagira na slomljeno srce?

Kako mozak reagira na slomljeno srce?

791
UDIO

Znakovi prekida veze su univerzalni: jadni ste, bez želje za životom, ne skidate se iz pidžame, na Facebooku objavljujete scrcedrapajuće balade, ne da vam se iz kuće, a kad i izađete ne zamarate se svojim izgledom. Je li moguće da je uz vaše srce, stradao i vaš mozak?
 
Kao da nakon prekida ne prolazite dovoljno muke ovako i onako, najnovija istraživanja otkrila su da čak i mozak nosi svoj dio tereta. 
Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Michiganu pokazalo je da je mentalna reakcija na prekid istovjetna onoj na fizičku bol. Otkriveno je i da se isti dijelovi mozga aktiviraju kad ste ozlijeđeni (primjerice kad se opečete) i kad se prisjetite tužnog ili uznemurujućeg prekida. 
Srećom, ova veza ide u oba smjera, pa osjećate manje boli kad ste sretni ili zaljubljeni, što je svakako razlog više da što prije nađete novu osobu koja će vas usrećiti. 
Dodatna istraživanja pokazuju da što je dulje trajala i značajnija bila veza, to su dublji neurološki učinci. Što više vremena provodite s partnerom više ćete biti prirodno sinhronizirani i mozak će stvarati poveznice koje su duboko vezane uz vašeg partnera, s tim da će, što ste dulje u vezi, te ‘ceste’ biti brojnije i dulje. No nakon prekida te poveznice postaju jednosmjerne ceste i treba vremena da iznova izgradite nove s nekom novom osobom. 
IZVOR:Z.B.S. / refinery29.com