Početna Novac Grčka Vlada naredila izvanredne mjere

Grčka Vlada naredila izvanredne mjere

Ima li tko za posudit?

1092
UDIO

greece

 

ATENA – Grčka vlada u ponedjeljak je donijela hitnu odredbu kojom se sve lokalne uprave pozivaju da prebace svoje novčane rezerve u Grčku središnju banku koja se suočava s nelikvidnošću. Uredba, koja je objavljena u vladinu službenom glasilu, je donesena u trenutku kada je Atena suočena s ključnim pregovorima s međunarodnim vjerovnicima, Europskom komisijom, Europskom središnjom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).
“Tijela središnje vlade obvezna su položiti svoje novčane rezerve i prebaciti oročene depozite na račune grčke središnje banke. Propis je donesen zbog iznimno hitnih i nepredviđenih potreba”, stoji u objašnjenju.
Vlada premijera Aleksisa Ciprasa nastoji postići dogovor o uvjetima pod kojima će se pomoći Grčkoj te provesti vjerodostojne reforme koje uključuju reviziju sustava rada i sustava socijalnog osiguranja, kao i PDV-a te privatizacije.
Atena se nada da će sporazum postići na neformalnom sastanku ministara financija eurozone 24. travnja u Rigi, iako su Bruxelles i MMF-a pesimistični te tvrde da pregovori nisu bili zadovoljavajući.
Europska komisija naporno radi na svim razinama da bi olakšala postizanje sporazuma, kazao je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinis. Dogovor bi trebao omogućiti deblokadu 7,2 milijarde dolara pomoći koju su osigurali međunarodni vjerovnici, no promatrači strahuju da bi Atena mogla ostati bez novca prije nego što se postigne konkretan dogovor.

IZVOR: seebiz.eu