Početna Hrvatska Cijene goriva rastu iz mjeseca u mjesec, porasli iznosi za režije. Hoće...

Cijene goriva rastu iz mjeseca u mjesec, porasli iznosi za režije. Hoće li jesen donijeti smirivanje situacije?

15967
UDIO

ZAGREB – Stopa inflacije proteklog je mjeseca bila 2,1 posto, dok su u odnosu na travanj ove godine građani Hrvatske u prosjeku na iste potrebe trošili 0,1 posto više. Od početka godine do kraja svibnja, u odnosu na isto razdoblje 2020., potrošačke cijene rasle su 1,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

I dalje najveći generator rasta cijena ostaju cijene prijevoza koje su porasle na godišnjoj razini za 11,4 posto, a njih »podiže« rast cijena goriva i maziva koja su skuplja za 26,2 posto.

Analitičari Raiffeisen banke ističu da su ovakva kretanja cijena, pa time i stopa inflacije, u skladu s očekivanjima, te napominju da su inflatorni pritisci privremenog karaktera.

– Uz učinak baznog razdoblja, gdje je upravo najznačajniji pad cijena u 2020. zabilježen tijekom ljetnih mjeseci, rezultat je to većih cijena energije te rastuće domaće i inozemne potražnje (turizam), stoji u ocjeni RBA.

No, upozoravaju i na činjenicu da poremećaji na strani ponude na globalnim robnim tržištima ne uspijevaju odgovoriti na nagli oporavak potražnje pa se dio globalnih kretanja prelijeva i na hrvatsko tržište.

– Potrošačka inflacija trebala bi dosegnuti svoj vrhunac tijekom ljetnih mjeseci, nakon čega bi godišnje stope rasta trebale blago usporiti te će inflacija i dalje ostati umjerena.

Prosječni rast potrošačkih cijena prema našim očekivanjima i u nastavku godine ostat će na razinama oko i iznad 2 posto, što predmnijeva prosječnu stopu inflacije od 1,8 posto za 2021, procjenjuju iz RBA-a.

U svom priopćenju DZS navodi i to da je osim prijevoza, najveći porast cijena dobara ostvaren u skupini alkoholna pića i duhan, i to za 5,9 posto. Rasle su i cijene koje se vode pod skupinom restorani i hoteli i to za 2,3 posto.

Hrvatskim građanima je u odnosu na prošlu godinu u svibnju za 1,9 posto bila skuplja i rekreacija i kultura, a poskupjeli su im i to za 1,6 posto stanovanje, voda, električna energija i plin, što znači da sada izdvajaju i više novca za režijske troškove. Više su i cijene, i to za 1,2 posto, usluga i roba u zdravstvu te za 1,1 posto komunikacija.

Porast indeksa potrošačkih cijena u svibnju 2021. u odnosu na svibanj 2020. ublažile su cijene u skupini Odjeća i obuća, koje su u prosjeku, prema DZS-u, niže za 1,6 posto. Uz to, prema podacima koje ima Državni zavod za statistiku, za 0,7 posto manje su i cijene hrane i bezalkoholnih pića.

izvor: novilist.hr