Početna Hrvatska Stiže nam toplinski val, evo kad nas čeka vrhunac

Stiže nam toplinski val, evo kad nas čeka vrhunac

461
UDIO

Nakon više tjedana nestabilnog vremena u kojima su toplija razdoblja prekidali kiše i pljuskovi praćeni grmljavinom i tučom, pred nama je prvi ovogodišnji toplinski val. U idućim danima temperature će ići preko 30 stupnjeva. Čemu se sve možemo nadati idućih dana u HTV-ovoj emisiji Studio 4 otkrila je meteorologinja Tanja Renko iz DHMZ-a.

– Ispravnije bismo mogli reći da je to prvi ovogodišnji val vrućine jer će vrućina zavladati u cijeloj zemlji, nekako će više zahvatiti kopneni dio što se tiče najviših dnevnih temperatura, no na Jadranu će svakako biti toplije noći, rekla je Renko.

Objasnila je što točno znači pojam – toplinski val.

– Kada govorimo o toplinskom valu klimatološki onda postoji dosta različitih definicija no to u principu podrazumijeva više uzastopnih dana s najvišom dnevnom temperaturom, riječ je o najmanje 6 dana kada maksimalna temperatura prelazi srednje vrijednosti maksimalne temperature ako gledamo neke srednje vrijednosti i onda to još uvećamo za 5 stupnjeva, kaže Renko dodavši da je teško u ovome trenutku reći hoće li biti zadovoljeni ti kriteriji u nadolazećim danima.

Kaže kako oni u DHMZ-u posljednjih godina prate i toplinski val koji može utjecati na zdravlje te da su kriteriji za njega različiti od regije do regije.

 Temperatura zraka će već danas i sutra ponegdje biti iznad 30 stupnjeva, a najviše vrijednosti očekujemo već od petka. Teško je govoriti o nekoj kulminaciji za čitavu zemlju jer će vrlo vjerojatno vrijeme nekog vrhunca biti postignuto u različitim dijelovima zemlje u različito vrijeme, ali mislim da bi u nedjelju i ponedjeljak u najvećem dijelu zemlje trebala biti između 32 i 35 stupnjeva. Pritom će maksimalne vrijednosti možda biti više tijekom dana na kopnu, a na Jadranu će ta neugodnost mnogima biti prisutna zbog toplih noći i nemogućnosti kvalitetnog odmora, najavila je.