Početna Novac Grčka središnja banka: Izgleda da je Grexit neizbježan

Grčka središnja banka: Izgleda da je Grexit neizbježan

ATENA - Grčka će vjerojatno napustiti eurozonu i EU ukoliko ne postigne sporazum s kreditorima, poručila je centralna banka zemlje, a prenosi AFP.

975
UDIO
greece
ATENA –  Grčka će vjerojatno napustiti eurozonu i EU ukoliko ne postigne sporazum s kreditorima, poručila je centralna banka zemlje, a prenosi AFP.
Banka Grčke je navela da će Atena vjerojatno napustiti euro i EU ako ne postignu sporazum o odobrenju duga Grčkoj od 7,2 milijarde eura.

“Propast pregovora bi označio početak bolnog puta Grčke koji će sigurno dovesti do napuštanja eurozone i vjerojatno Europske unije“, navedeno je u priopćenjubanke.

To je razlog zašto banka dogovor o dugu zove “povijesnom putu“ i nemoguće ga je ignorirati.

Grčki premijer Aleksis Cipras protekloga je vikenda stavio do znanja da grčki novi prijedlozi za nagodbu s vjerovnicima duga i davateljma nove tranše financijskog “pojasa za spasavanje” od 245 milijardi eura Ateni, mogu značiti prihvaćanje kresanja državnih troškova, samo ako to omogući obnovu rasta i zapošljavanja, kao i u tom cilju nužno reprogramiranje i djelomičan otpis grčkog duga.

Cipras zahtijeva nagodbu koja će biti “održivo rješenje” i omogućiti Grčkoj da se izvuče iz šestogodišnjeg pada proizvodnje i bruto društvenog proizvoda od 25 posto, kao i porasta nezaposlenosti i siromaštva masa poslije primjene programa drastičnog “stezanja remena” koje su Grčkoj nametnuli Europska komisija, Europska centralna banka i MMF, iako su glavni ekonomisti MMF-a priznali da je “stezanje remena” bilo pretjerano i prigušilo ekonomski oporavak te zemlje.

Autor/izvor: SEEbiz