Početna Svijet Preostalo mu je nekoliko sati: Smaknut će nevinog čovjeka?

Preostalo mu je nekoliko sati: Smaknut će nevinog čovjeka?

644
UDIO

Richard Glossip (52) je prije dva tjedna trebao biti smaknut u američkoj saveznoj državi Oklahoma. Nekoliko sati prije, smaknuće je odgođeno. Odvjetnici su sudu dali nove dokaze koji su trebali prema njihovom mišljenju dokazati da je Glossip nevin. No to je sad odbijeno i Glossip bi trebao biti u srijedu smaknut injekcijom.
Glossip je, terete ga, 1997. godine nagovorio ovisnika Justina Sneeda da ubije njegovog poslodavca, vlasnika motela Barry van Treesea. Sneed je priznao ubojstvo, ali je dao proturječne izjave i na kraju je teretio Glossipa. Zbog svoje “suradnje” s vlastima Sneed nije osuđen na smrtnu kaznu.

Uoči 16. rujna kada je Glossip trebao biti smaknut, njegovi su odvjetnici uspjeli odgoditi smaknuće. Tada su pronašli svjedoka, zatvorenika, koji tvrdi da je čuo kako se Sneed hvali da je uspio svu krivicu prebaciti na Glossipa. No sud ipak nisu uspjeli uvjeriti. Sud smatra da novi dokazi samo proširuju od ranije poznatu teoriju. Glossip je trebao biti smaknut i prije godinu dana, ali nije bilo otrova niti osoblja.

Glossip, pak, ima potporu mnogih. Helen Prejean (76), časna i aktivistica godinama prati njegov slučaj i o tome je napisala knjigu “Dead Man Walking” (“Odlazak u smrt”). Prema toj je knjizi je snimljen i film u kojem glume Sean Penn i Susan Sarandon. Sarandon se također bori za Glossipa. Tvrdi da ga je američko pravosuđe iznevjerilo i da je na njegovom slučaju zakazalo.

preuzeto sa 24sata.hr