Početna Split U Splitu regrutacija liječnika i sestara

U Splitu regrutacija liječnika i sestara

1131
UDIO

Na sajmu “Karijera u bijelom” (“Careers in White”) odazvali su se pozivu na regrutaciju specijaliziranih agencija koje im pronalaze novi posao u Europskoj uniji, mahom Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj i Skandinaviji, piše Tportal.
U samo tri godine preko ovog sajma koji se održava u četiri najveća hrvatska grada u inozemstvo je otišlo preko pet stotina zdravstvenih radnika, a po interesu na ovogodišnjem splitskom izdanju – nakon kojega će se isti događaj organizirati u subotu u Rijeci i nedjelju u Zagrebu – čini se da se odljev kadrova neće tako skoro smanjiti.

Medicinske sestre i tehničari najčešće traže posao u Velikoj Britaniji, Irskoj i Njemačkoj, a liječnicima su posebno primamljive zemlje poput Švedske, Norveške i Danske.

– Neke agencije čak osiguravaju i šestomjesečne intenzivne tečajeve skandinavskih jezika za cijelu obitelj, za vrijeme kojih su plaćeni smještaj i prehrana te pomoć u pronalasku posla za bračnog partnera – objašnjava u ime organizatora Toni Lozančić, inače specijalizant anesteziologije u KBC-u Split.

U propagandnim materijalima koje agencije dostavljaju liječnicima objašnjava se da upravo u skandinavskim zemljama mjesečne plaće liječnika specijalista mogu dosegnuti i 12,5 tisuća eura, u Francuskoj i Njemačkoj do 10,5 tisuća. Medicinske sestre u većini ponuđenih država mogu zaraditido 2.200 eura mjesečno i tvrdi se da one rastu ovisno o iskustvu i specijalizaciji.

Na splitskoj regrutaciji, osim uobičajenih ponuda za informacije, našlo se i nekoliko konkretnih oglasa za posao dermatologa, radiologa patologa, oftalmologa, psihijatara i kardiologa u Švedskoj i Norveškoj; početna plaća iznosila bi im šest tisuća eura uz dodatno plaćena dežurstva i troškove.

Da su hrvatski zdravstveni radnici na cijeni, za Tportal su potvrdile Britanke Shannon i Maria, koje su na štandu tvrtke HLC Permanent vabile liječnike i sestre za odlazak na Otok.

– Ondje je dramatičan nedostatak kadra, a mi smo u kontaktu sa svim glavnim javnim i privatnim ustanovama u zemlji. Kandidati se zanimaju za plaću koja se nudi, ali još više za mogućnost napredovanja u struci i nastavak obrazovanja – kazale su.

preuzeto sa dalmacijanews.hr