Početna Svijet Liječnica hoće još raditi pa mijenja spol!

Liječnica hoće još raditi pa mijenja spol!

836
UDIO

Liječnica Mira Stanojčić u srijedu ujutro službeno je predala zahtjev za promjenu spola. Ona smatra da je diskriminirana u odnosu na muškarce koji u mirovinu odlaze nekoliko godina nakon žena. Prema zakonu, ona bi u mirovinu trebala 12. listopada sa 60 navršenih godina.

Dušan Stanojević, liječnik koji radi takve kirurške zahvate, potvrdio je da je u srijedu i službeno počela procedura za promjenu spola liječnice Stanojčić, piše Blic.

– Više od 30 godina radim ovakve kirurške intervencije, a ovo je prvi put da netko želi promijeniti spol iz ekonomskih razloga. Cijela procedura traje dvije godine jer se oko toga mora usuglasiti cijeli niz stručnjaka, rekao je profesor Stanojević i objasnio kako većina ljudi spol mijenja iz medicinskih razloga.

– Ovaj je slučaj jedinstven jer je pacijentica pokazala veću snagu od muškaraca i zbog toga joj zahvat neću naplatiti, zaključio je Stanojević.

Liječnica koja je zatražila promjenu spola je specijalistica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Općoj bolnici u Gornjem Milanovcu. Prema zakonu, uskoro mora u mirovinu, a već joj je stiglo i rješenje da ide na prisilni godišnji odmor s obzirom da ga još nije iskoristila.

Ona smatra da su muškarci privilegirani dužim radnim vijekom, a kaže kako je problem utoliko veći što se nju prisiljava na mirovinu u vrijeme kada na tržištu rada postoji veliki deficit liječnika specijalista.

– Zašto u mirovinu ne mogu žene koje rade u proizvodnji i nose ogromne terete?! One se izjednačavaju s muškarcima, a nas se diskriminira iako radimo posao koji nije fizički težak – izjavila je ogorčena liječnica i naglasila kako je u pitanju ‘pravno nasilje i apsurd’.

Iz revolta će, kaže, dokazati da rodna ravnopravnost ne postoji te kako se umjesto sposobnosti i znanja gleda – spol.

preuzeto sa 24sata.hr