Početna Zanimljivosti Tuširate li se ujutro ili navečer? Doznajte kada biste zaista trebali

Tuširate li se ujutro ili navečer? Doznajte kada biste zaista trebali

878
UDIO

Kada je u pitanju skok pod tuš, svatko ima svoje rituale. Ujutro ili navečer? Nekima taj ritual diktiraju dnevne obveze, ali neki su dosljedni nekim svojim navikama pa se tuširaju uvijek u određeni dio dana, ovisno o tome žele li izići iz kuće svježi i čisti ili takvi radije liježu u krevet. Obje varijacije imaju svoje prednosti i nedostatke.

Jutarnje tuširanje

Ako imate problema s masnom kožom jutarnje tuširanje za vas je pravi izbor. Koža se može namastiti tijekom noći, pa će tuširanje nakon sna očistiti bore, pojasnila je njujorška liječnica Holly Phillips za Yahoo Health.

Ako ste kreativna osoba i radite na kreativnom radnom mjestu i za vas će jutarnje tuširanje biti pravi izbor. Tuširanje je u mnogočemu poput meditacije jer ulazite u opušteno stanje uma što će rezultirati genijalnim idejama, poručuje psihologinja s Harvarda Shelley Carso.

Ne možete se razbuditi? Eto još jednog razloga da nakon buđenja odete na tuširanje. Osim što će pomoći da se razbudite, jutarnje tuširanje će i potaknuti vaš metabolizam. Istraživanja su pokazala da će poseban “boost” vašem organizmu pružiti nekoliko minuta minuta tuširanja hladnom vodom, a zasigurno će i potaknuti cirkulaciju i izmjenu tvari u organizmu. Tuširajte se ujutro i spremni pozdravite novi dan.

Večernje tuširanje

Sve više ljudi ima problema sa spavanjem, odnosno navečer teško utonu u san ma koliko bili umorni. Ako se ovo i vama događa, znajte da ste vjerojatno pod stresom i to je najčešći razlog zašto “brojanje ovaca” pred spavanja teško daje rezultate. Pomozite si večernjim tuširanjem. Iako će vas jutarnje tuširanje lako razbuditi, večernje ima sasvim drugi efekt. “Brzo hlađenje” nakon što završite s tuširanjem prirodni je indukator sna, tvrdi Christopher Winter iz American Academy of Sleep Medicine.

Ako imate suhu kožu i sklonu ekcemima, za vas je jutarnje tuširanje loša odluka jer će kožu dodatno isušiti i ukloniti prirodna ulja izlučena tijekom sna. Stoga se tuširajte navečer i kožu njegujte primjerenim proizvodima namijenjenima takvoj vrsti kože.

preuzeto sa vecernji.hr