Početna Split Pogledajte razarač američke Ratne mornarice koji je stigao u Split

Pogledajte razarač američke Ratne mornarice koji je stigao u Split

1075
UDIO

Splitskim novinarima u četvrtak je organiziran obilazak razarača USS Porter iz sastava VI. Flote američke Ratne mornarice, koji je je usidren od srijede u vojnoj bazi Lora i ondje će u službenom posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) boraviti do 31. listopada.

Za vrijeme dok su novinari obilazili brod na njega je stigao i zapovjednik VI. Američke flote viceadmiral James G. Foggo, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović, američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes te splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Komodor Stipanović istaknuo je da je posjet ovog razarača VI. Američke flote Splitu još jedan korak u unaprjeđenju odnosa ratnih mornarica Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, a posebice Hrvatske ratne mornarice i VI. Američke flote.

Viceadmiral Foggo je naglasio da je ovaj američki razarač važan za održavanje sigurnosti na moru.

Najavio je da će o unaprjeđenju suradnje VI. Američke flote i Hrvatske ratne mornarice u petak u Splitu razgovarati s hrvatskim ministrom obrane Antom Kotromanovićem i zapovjednikom HRM-a Predragom Stipanovićem.

Dobrodošlicu posadi američkog razarača u Hrvatsku u kratkom je obraćanju zaželjela američka veleposlanica Noyes.

Iz američkog veleposlanstva je, pak, priopćeno da je posjet američkog razarača Hrvatskoj u službi poboljšanja odnosa između SAD-a i Hrvatske kako bi dvije zemlje „zajedno radile za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu regiju“.

„Američka VI. flota, sa sjedištem u Napulju u Italiji obavlja cijeli spektar zajedničkih pomorskih operacija, često u dogovoru sa saveznicima i međunarodnim partnerima kako bi unaprijedili sigurnost i stabilnost u Europi i Africi“, naveli su iz veleposlanstva SAD-a.

Časnici na američkom razaraču novinare su izvijestili da je u srijedu bila organizirana zajednička vježba sa 14 pripadnika Hrvatske ratne mornarice radi uvježbavanja taktičkih kretanja i procedura na moru, a pripadnicima HRM-a je omogućeno i razgledanje naoružanja na razaraču.

Zapovjednik razarača, kapetan fregate Blair Guy, rekao je da je američki brod opremljen raketama/projektilima za protuzrakoplovno djelovanje, te raketama/projektilima za djelovanje protiv drugih brodova, a raspolaže i tehnikom potrebnom za djelovanje protiv podmornica koje bi ugrožavale njegovu sigurnost.

„Mi smo odlično opremljeni i sve vidimo“, rekao je Guy novinarima pokazujući im radarski, odnosno navigatorski sustav razarača.

Razarač USS Porter VI. američke flote je dugačak 155 metara, a ukupna mu je težina oko devet tisuća tona i na njemu trenutačno boravi gotovo 400 članova posade.

Za vrijeme boravka novinara članovi posade su upriličili pokaznu vježbu obrane broda u slučaju eventualnog upada ‘nepoželjnih skupina koje predstavljaju sigurnosnu opasnost’.

Američki razarač protekla četiri mjeseca patrolirao je Sredozemljem i Crnim morem a za vrijeme boravka u splitskoj vojnoj luci Lora obitelji nekih od članova posade stigli su im u posjetu. Nakon Splita američki razarač USS Porter otplovit će u Španjolsku gdje mu je matična luka.

preuzeto sa vecernji.hr