Početna Svijet Mladi i strašno bogati: Oni su svoje milijarde zaradili sami…

Mladi i strašno bogati: Oni su svoje milijarde zaradili sami…

664
UDIO

Nathan Blecharczyk (31)
Ovaj mladić je su-osnivač i izvršni direktor Airbnba (skraćeno od Air Bed & Breakfast) tvrtke koja je namijenjena ljudima da iznajme svoje nekretnine, ali i unajme tuđe. U ponudi nisu hoteli i hosteli već privatni apartmani, sobe, kuće, stanovi, brodovi…. Na samom početku ove godine, po izračunima od dana osnivanja ove tvrtke 2008. godine, preko 30 milijuna ljudi je koristilo njihove usluge. On ima ukupnu vrijednost od 1,9 milijardi dolara.

Elizabeth Holmes (31)
Njena tvrtka trenutačno vrijedi deset milijardi dolara i pljuska je u lice svima koji su je 2004. odgovarali od napuštanja studija kemije kako bi osnovala svoj privatni biznis. Elizabeth Holmes osnovala je tvrtku za brze krvne testove kad je imala samo 19 godina. Njena firma danas vrijedi oko 10 milijardi dolara i ima 500 zaposlenih. Napravila je i ljekarne kao podbrend. Godišnje se samo u SAD-u, naime, napravi milijarda krvnih pretraga.

Evan Spiegel (25)
Najmlađi američki milijarder je Evan Spiegel. ‘Težak’ je 1,5 milijardi dolara. Osnivač je i direktor Snapchata, aplikacije za foto poruke. Snapchat je počeo kao projekt kojeg je radio dok je bio student na Sveučilištu Stanford, a kako se projekt razvijao postajao je sve popularniji kod studenata. Spiegel je ubrzo shvatio da bi se njime mogao obogatiti, pa ga je lansirao i široj javnosti. Sada ta je aplikacija vrijedna 10 milijardi dolara i jedna je od najprodavanijih aplikacija.

Pavel Durov (31)
Ovaj Rus suosnivač je popularne ruske društvene mreže VKontakte, koja je uspješno preuzela primat od Facebooka u svojoj zemlji. Poznat je i kao ‘ruski Mark Zuckerberg’, a napustio je Rusiju krajem prošle godine tvrdeći da vlast želi preuzeti kontrolu nad njegovom tvrtkom.

Maxim Nogotkov (38)
Moskovljanin Maxim Nogotkov, trgovac visokom tehnologijom, bankar i investitor, postao je prvi Rus koji je dospio na Forbesovu listu mladih milijardera, a za razliku od mnogih mladih bogatih Rusa on je svoj imetak stekao sam. Nogotkov je prve uspjehe doživio prodajući kalkulatore, stereo uređaje i drugu elektronsku opremu u jednom moskovskom trgovačkom centru.

Prema vlastitom priznanju, Nogotkov je oduvijek znao da želi biti poduzetnik i biznismen. Žeđ za uspjehom bila je toliko snažna da je, usprkos visokim ocjenama, napustio fakultet da bi se okrenuo biznisu

preuzeto sa 24sata.hr