Početna Svijet More se podiže za 3 metra

More se podiže za 3 metra

Ključno područje leda u zapadnoj Antarktici već bi sad moglo biti dovoljno nestabilno da uzrokuje porast globalne razine mora za tri metra, rekli su znanstvenici u ponedjeljak, prenosi Guardian.

670
UDIO

led

Ključno područje leda u zapadnoj Antarktici već bi sad moglo biti dovoljno nestabilno da uzrokuje porast globalne razine mora za tri metra, rekli su znanstvenici u ponedjeljak, prenosi Guardian.
Studija dolazi nakon istraživanja prošle godine, vođenog od strane znanstvenika NASA-e Erica Rignota, u kojem se upozorava da je led na Antarktiku otišao u stanje nepovratnog povlačenja, tako da se topljenje smatra “nezaustavljivim”, te bi moglo podići razinu mora za 1.2 metra.

Ključni sektor
Ovaj put, istraživači na njemačkom Potsdamskom institutu za istraživanje klimatskog utjecaja na dugoročne učinke pokazuju da je za ključni sektor Amundsen u zapadnoj Antarktici “najvjerojatnije bio destabiliziran”.
Dok su prethodne studije “istraživale kratkoročnu buduću evoluciju ove regiji, ovdje ćemo poduzeti sljedeći korak i simulirati dugoročnu evoluciju cijelog zapadno-antartičkog ledenog pokrova”, rekli su autori studije Zbornika radova Nacionalne akademije znanosti (PNAS).

Dugoročni raspad
Koristili su računalne modele kako bi napravili projekciju efekata topljenja leda za 60 godina po trenutnoj razini. “To bi odvelo cijelu ledenu ploču zapadnog Antarktika preko kritičnog praga iza kojeg nastaje dugoročni raspad”.
Drugim riječima “cijeli morski ledeni pokrivač će se spustiti u ocean, što će uzrokovati globalni porast razine mora oko 3 metra”, zapisali su autori.
“Ako je destabilizacija započela, porast razine mora tijekom sljedećih nekoliko stoljeća do tisućljeća možda je neizbježan”, stoji u studiji.

Možda se nekima povećanje razine mora za tri metra ne čini mnogo, ali zbog tog fenomena samo bi u Sjedinjenim Državama moralo 12,3 milijuna ljudi migrirati iz priobalnih područja. Diljem svijeta taj broj bi iznosio na stotine milijuna.

IZVOR: Guardian