Početna Hrvatska ‘Zbog vjeronauka idemo na Ustavni sud pa ako treba i u Strasbourg’

‘Zbog vjeronauka idemo na Ustavni sud pa ako treba i u Strasbourg’

903
UDIO

Nakon što je Vrhovni sud odlučio u korist vjeroučiteljice Jelene Ćorić Mudrovčić uz obrazloženje da je nastava vjeronauka izraz slobode vjeroispovijesti, što je zajamčeno Ustavom, te da ni načelno ne može predstavljati akt diskriminacije, oglasila se lezbijska udruga Kontra.

Udruga je još prije šest godina tužila spomenutu vjeroučiteljicu iz Osnovne škole Bartola Kašića u Zagrebu, tvrdeći da je na satu vjeronauka za homoseksualnost koristila termine bolest, nastranost i anomalija.

– Izražavamo veliku zabrinutost i žalost zbog činjenice da Vrhovni sud RH ne poštuje vladavinu prava. Presuda je u suprotnosti s Ustavom, Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava te poveljom o temeljnim pravima Europske unije kao i praksom Europskog suda pravde – kaže Sanja Juras, predsjednica udruge Kontra.

Sanja Juras dodaje kako joj je neshvatljivo da sud smatra da nije dokazano da je vjeroučiteljica za homoseksualnost rekla da je bolest, a za homoseksualce da su bolesni.

– Jer činjenica je da je sud odbio saslušati djecu koja su to na satu vjeronauka čula i potom ispričala roditeljima – kaže Juras. Zbog svega toga, udruga od pravne bitke ne odustaje i žalit će se, kaže Juras, prvo Ustavnom sudu Republike Hrvatske, a ako treba i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Na presudu Vrhovnog suda reagirali su i u Zagreb Prideu. – Situacija u kojoj svaka osoba koja podučava vjeronauk može biti izvrgnuta propitivanju od strane pravosuđa zbog izjava koje je dala u sklopu nastavnog programa, može dovesti do situacije u kojoj te osobe nužno moraju vagati svaku riječ kako ih se ne bi optužilo za diskriminaciju – takozvani chilling effect. Stoga proizlazi da se kao jedini logičan odgovor nameće da vjerskom odgoju nije mjesto u školama – institucijama koje bi trebale beskompromisno pozivati na poštovanje drugih i njihove privatnosti te zagovarati pozitivne vrijednosne ocjene o svim manjinama, odnosno barem se izuzimati od negativnih – rekla je Jelena Poštić iz Zagreb Pridea.

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić nije željela zauzeti stranu. Potvrdila je da udruga Kontra može zatražiti ocjenu ustavnosti ili podići ustavnu tužbu te dodala kako očekuje da će cijeli postupak vjerojatno ići dalje.

– Radi se o svjetonazorskim pitanjima, a to su teška pitanja. Vjeronauk je nastava o vjeri i vjeroučitelji imaju pravo na satu poučavati što misle. Osim toga, na vjeronauku djeca uče i o Adamu i Evi, što je također u suprotnosti s biologijom, zemljopisom… I to je u redu, protiv toga se nitko ne buni – kaže Sanja Barić. Međutim, pitanje homoseksualnosti iznimno je osjetljivo pravno pitanje jer uvijek postoji opasnost da se drukčijim tumačenjem potiče nasilje i mržnja. Što je nedopustivo.

preuzeto sa vecernji.hr