Početna Split Savršena vidljivost omogućila da se Italija iz Dalmacije vidi kao “na dlanu”

Savršena vidljivost omogućila da se Italija iz Dalmacije vidi kao “na dlanu”

1820
UDIO

Rijetko kada se u godini dogodi tako savršena vidljivost, kao što je to bio slučaj tijekom nedjelje. Vidljivost ovisi o brojnim čimbenicima, a među njima su glavni količina vlage u zraku, kao i stupanj zagađenja. Bura je prethodnih dana očistila atmosferu nad našim prostorima, a njen konačan prestanak uslijedio je tijekom nedjelje. Stekli su se tako idealni uvjeti za iznimno dobru vidljivost, a od njega su većinom “profitirali” svi posjetitelji planina tijekom vikenda.

Već s predjela iznad 400 metara nadmorske visine s obalnih planina mogla se vidjeti Italija neposredno iza zalaska Sunca. U predjelima pak iznad 1000 metara nadmorske visine, Italija se s obalnih dalmatinskih planina mogla vidjeti i za dana i to impresivno čisto. S Biokova se tako pružao impresivan pogled na vrhove Apenina usred dana.

Udaljenost i veća od 300 kilometara

S Mosora se Italija također izvrsno vidjela u vrijeme zalaska Sunca i u ranu večer. Gledajući s Mosora, Sunce zalazi upravo iza najvišeg masiva apeninskog gorja, a to je Corno Grande (2912 mnv). S Mosora su se vidjeli i brojni drugi vrhovi kao Corno Piccolo (2655m), Pizzo Intermesoli (2646m), Monte Corvo (2623m), Monte Prena (2561m), Monte Camicia (2564m), ali i sustav vrhova unutar masiva planine Maiella.

Udaljenost spomenutih vrhova od mjesta promatranja na Mosoru je od 250 do 300 kilometara zračne linije, a podatak da je nekoliko fotografa snimilo apeninske vrhove i s Cincara u BiH, svjedoči da vidljivost može biti i veća od ove. Maksimalnu moguć vidljivost, kao i ono što po odličnim atmosferskim uvjetima možete vidjeti na horizontu možete provjeriti na ovoj stranici.

Na Mosoru je tijekom nedjelje boravio fotograf i član Crometeo tima Karlo Repac, a prekrasne fotografije apeninskih vrhova, kao i mosorski pogled na Split za vrijeme sutona, pogledajte u priloženoj foto galeriji. Više fotografija ovog talentiranog mladog fotografa možete pogledati na njegovoj fotografskoj Facebook stranici.

preuzeto sa dalmacijanews.hr