Početna Svijet Kalifornija se želi odcijepiti: Demokratski birači snažno protiv Trumpa

Kalifornija se želi odcijepiti: Demokratski birači snažno protiv Trumpa

636
UDIO

Donald J. Trump pobjednik je posljednjih američkih izbora i odabrani 45. predsjednik SAD-a. Demokratske savezne države poput Kalifornije, Oregona, Nevade i Washingtona većinski su glasale za Hillary Clinton. Ne iznenađuje da stanovnici upravo tih mjesta ne odobravaju krajnji rezultat zbora.

Kada je proglašena Trumpova neočekivana pobjeda, Twitterom se počeo širiti hashtag Calexit, kojim korisinci aludiraju na Brexit, odnosno želju za odcjepljenjem Kalifornije od ostataka SAD-a.

Dok su neki ironični, drugima pak ne bi smetalo da se to zaista i dogodi. U američkom Ustavu zapravo ne postoji zabrana secesije države. Za slučaj Teksas vs. White iz 1869. Vrhovni sud spominje da u trenutku kada je Teksas postao savezna država Amerike, nije bilo prostora za ukidanje ili obrat odluke, osim u slučaju revolucije ili pristanka ostalih američkih država.

Pravna “rupa” stoga bi se mogla provesti i sada, navodi Metro.

Budu li građani Kalifornije i Zapadne obale SAD-a dovoljno buntovni i većinski odlučni odvojiti se od ostatka zemlje, mogli bi pokrenuti revolucionarne postupke.

“Vrijeme je da Kalifornija napusti SAD i postane ekonomska supersila, kao što to već i jest”, “Iznenađen sam i šokiran. Duboko sam razočaran Amerikom. Još uvijek vjerujem da je ovo šala”, neki su od komentara građana, koji najavljuju prosvjede.

preuzeto sa vecernji.hr