Početna Svijet Što se zaista dogodilo kad su Šveđani uveli 6-satno radno vrijeme

Što se zaista dogodilo kad su Šveđani uveli 6-satno radno vrijeme

1322
UDIO

Švedska je eksperimentirala sa šestosatnim radnim vremenom u razdoblju od dvije godine u kojem je svojim građanima omogućila kraće radno vrijeme za istu plaću. Sada, kada je to razdoblje završilo, sumirane su loše i dobre strane, no unatoč argumentima za i protiv, jedan ih pobija sve.

Emilie Telander, 26-godišnja je medicinska sestra doma za starije osobe u Göteborgu. Sada, kada se njezino radno vrijeme vratilo na uobičajenih 8 sati, Emilie ne može zanemariti umor koji je svladava.

S njom se složio i ostatak osoblja, piše BBC. Šest sati radnog dana značilo je više energije i više motivacije. S tom izjavom u skladu su i činjenice. Tijekom prvih mjeseci ovog švedskog eksperimenta manje je osoblja odlazilo na bolovanja, a produktivnost je rezultirala skokom od 85 posto više organiziranih aktivnosti za pacijente – od šetnji prirodom do pjevanja.

Kritika ovom modelu rada stiže iz svijeta poduzetnika, a Erik Gatenholm siguran je kako radno vrijeme uopće ne pristaje proizvodnom sektoru.

Zaposlenici sektora svoja dva sata koja nije nisu proveli na poslu opisuju kao nenapravljenu zadaću.

– Mislio sam da će biti zabavno, no zapravo je stresno – kazao je Gabriel Peres stavljajući Petrijevu zdjelicu u jedan od 3D printera koji je dizajnirao i zaključuje da je rad proces koji zahtjeva vrijeme.

Usprkos argumentima, nije vjerojatno kako će model zaživjeti iz jednostavnog razloga: količina troškova. No unatoč tome, Švedska će nastaviti eksperimentirati u sektorima čija su zaposlenja psihički i fizički zahtjevna.

preuzeto sa vecernji.hr