Početna Svijet Hamburg gori, ispaljen prvi metak

Hamburg gori, ispaljen prvi metak

1827
UDIO

Na ulicama ovog njemačkog grada je 15 tisuća policijaca, no, kako su neredi eskalirali, zatražili su da se na teren pošalju dodatne snage.

Prema snimcima koji kruže na internetu, Hamburg se pretvorio u ratnu zonu, demonstranti se sukobljavaju sa policijom, pale automobile, gust crni dim se nadvija nad gradom kojim prolaze oklopna vozila.

U Hamburgu je ispaljen prvi metak. Skupina nasilnih prosvjednika okružila je jednog policajca koji je zbog toga bio primoran pucati u zrak kao znak upozorenja da mu se ne približavaju. Nakon ispaljenog hica, policajac je pobjegao u obližnju trgovinu, javlja Spiegel.

Jedan svjedok je za Reuters rekao da su demonstranti radikalne grupe “Black blok” pokušali da se probiju do koncernte hale Elbfilharmonije gde bi lideri G20 zemalja večeras trebalo da odslušaju koncert.

Situacija u Hamburgu je sve napetija, a ocjenjuje se da će sutra biti još gore. Procjenjuje se da je na ulicama oko 100.000 prosvjednika, od kojih velika većina prosvjeduje mirno. No, jedan dio njih cijeli dan pokušava isprovocirati policiju koja na nasilnike ide vodenim topovima i suzavcem.

Hamburškoj policiji još jučer je stiglo pojačanje iz Berlina, Münchena i Frankfurta, no kako je sukob eskalirao danas je zatraženo da se pozovu dodatne specijalne jedinice iz cijele Njemačke.

Foto: Christophe Gateau / dpa

IZVOR: seebiz.eu