Početna Hrvatska Pred nama pakleno vrućih 10-ak dana

Pred nama pakleno vrućih 10-ak dana

1371
UDIO
PRED NAMA je vrhunac ljeta uz novi toplinski val koji će ponegdje zasigurno oboriti dosadašnje temperaturne rekorde. Pakleno vruće bit će diljem Sredozemlja.
Kako javlja Istramet, prema jutrošnjim prognozama temperature zraka bit će neuobičajeno visoke za doba godine od južne Španjolske do središnjeg dijela Turske. Pritom će odstupanje od prosjeka prema svemu sudeći biti najizraženije upravo u Italiji te nad našim područjem.
Temperature zraka u bližoj okolici mogle bi porasti do 41°C, a tek dva-tri stupnja Celzija niže vrijednosti mjerit ćemo i na našem području. U Slavoniji će toplinski udar biti najintenzivniji. Prema američkom prognostičkom modelu GFS, sljedeće subote , 05.08., temperatura će na krajnjem istoku Hrvatske popeti sve do 44°C.
U Zagrebu će taj dan temperatura biti 38°C, dok će na Jadranu biti nešto niža: 33°C u Rijeci i 35°C u Splitu.
U Zagrebu od utorka 35 stupnjeva i više
Iako nas vrhunac toplinskog vala prema ovom modelu očekuje krajem idućeg tjedna, vrlo vruće vrijeme uz maksimalne dnevne temperature zraka iznad 35°C zadržat će se danima. U Zagrebu se tako temperatura neće spuštati ispod 35 stupnjeva od utorka nadalje.
Toplinski val, koji počinje u nedjelju, bit će neuobičajeno dugotrajan tako da ćemo na blago popuštanje vrućina morati pričekati barem 7 dana.
I prema prognozi Europskog centra za srednjeročnu vremensku prognozu (ECMWF), iznadprosječno visoke tremperature trajat će danima.
Prognoza za danas 
Što se današnje prognoze tiče, u istočnoj Hrvatskoj je većinom sunčano. Vjetar uglavnom slab. Najniža temperatura od 16 do 19, a najviša dnevna između 30 i 32, javlja HRT.
U središnjim predjelima također većinom malo toplije. Tek će rijetko biti male ili umjerene naoblake, uglavnom poslijepodne. Veći dio dana proteći će bez vjetra.
U Gorskom kotaru, Lici i na sjevernom Jadranu sunčano, umjerene naoblake bit će poslijepodne u gorju, a potkraj dana u Istri. Puhat će zapadni i jugozapadni, na otvorenom moru i uz zapadnu obalu Istre jugoistočni vjetar. Uz more će noć biti topla. Najviša dnevna temperatura od 27 do 32.
Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano uz tek povremeno malo oblaka, većinom onih visokih koprenastih. Danju vruće, a manje olakšanje može donijeti slab do umjeren vjetar s mora.
Najpovoljnije cijene klima uređaja, servis, jamstvo : 
Parchy CO. klimatizacija. (<-klikni za ponudu)
I na jugu će sredinom dana puhati slab do umjeren, jugozapadni i zapadni, ponegdje i sjeverozapadni vjetar. Uz obilje sunca najviša temperatura bit će između 30 i 33 stupnja.
Nedjelja te osobito početak idućeg tjedna bit će još topliji. Prevladavat će sunčano vrijeme tek povremeno uz slab do umjeren vjetar, u nedjelju uglavnom jugozapadni, a početkom idućeg tjedna sjeverozapadni. Nedjelja će biti nestabilnija, pljuskova će biti posebice u Istri, ali i mjestimice na sjevernom i srednjem dijelu Jadrana.
I u unutrašnjosti nedjelja nestabilna – uz promjenljivu naoblaku mjestimične kiše može biti i prijepodne, no još više poslijepodne kada se očekuju lokalni
pljuskovi i grmljavina, moguće i izraženiji, posebice u zapadnim predjelima.
Od ponedjeljka stabilnije, ponegdje već i vrlo vruće, a temperature više od 35 stupnjeva od utorka bit će sve češće.