Početna Split Split je hit! – New York Post : To je top destinacija...

Split je hit! – New York Post : To je top destinacija Europe

1119
UDIO
ZAGREB – New York Post objavio je reportažu iz Splita i proglasio ga ljetnom top destinacijom.

“Sa svojim spektakularnim zidinama koje izgrađenim u vrijeme Rimskog carstva, suncem okupanim plažama, kristalno čistim morem i lokacijama na kojima se snimao “Game of Thrones”, Split je posto ljetna top destinacija Dalmacije. U rangu je s popularnim Dubrovnikom”, pišu.

Autorica Jennifer Ceaser izdvojila je Dioklecijanovu palaču.

“U srcu grada nalazi se očuvana palača iz 4. stoljeća, izgrađena od blistavog bijelog kamena i mramora, čije drevne građevine i labirintske kamene ulice oblikuju veliki dio starog grada. Oko tri tisuće ljudi živi unutar zidina koje se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Palača je danas ispunjena barovima, kafićima, hotelima, trgovinama i vlada vrlo živahna atmosfera”, kaže ona.

Za posjet preporučuju rimske zidine koje se mogu posjetiti besplatno, kao i podrume Dioklecijanove palače za koje je ipak potrebno platiti kartu.

“Prošetati se kroz ovaj podzemni kompleks je kao da ste zakoračili u prošlost, a samo deset minuta hoda od starog grada nalazi se popularna plaža Bačvice. Zapadno od grada, ispod Marjana, nalaze se divlje plaže, od kojih bismo izdvojili Jezinac koji se proteže u sjeni borova”, stoji u članku.

Najpovoljniji klima uređaji – Parchy CO. klimatizacija

Hrana, za koju kažu da je pod jakim utjecajem talijanske kuhinje, ih je posebno oduševila.

“Na jelovnicima će se naći tjestenina i rižoto pripremljeni na jednostavan način s domaćim sastojcima. Osobito nam se svidio rižoto sa šparogama i kozicama kao njoki sa špinatom i pistacijama. Brojni se restorani mogu pronaći na splitskoj Rivi”, napisali su.

Novinarki su se jako svidjela i domaća vina koja se mogu naći u rustikalnim vinarijama smještenim uz istočni rub Dioklecijanove palače.

Poseban osvrt je stavljen na ponudu nekretnina za iznajmljivanje. Izuzetna atraktivnost grada i okolice (stara Salona, Trogir, Caštela, te otočje iz arhipelaga – Brac, Šolta, Hvar) koja nimalo ne zaostaje s ponudom plaža za kupanje i prekrasnim šetnicama, učinila je osjetni rast cijena. Danas je u Splitu nemoguće naći stan na imalo boljim lokacijama po cijeni ispod 4000$ po metru kvadratnom. Činjenica da se stanovi izvrsno iznajmljuju, potražnja je sve veća, rezultira sve večim rastom cijena nekretnina. Ukratko nekretnine u Splitu i široj okolici već sada su nedostupne širem hrvatskom sloju, međutim bogati stranci si ih rado priuštuju.

Za smještaj preporučuju Hotel Park koji je izgrađen još 1921. godine.

IZVOR: seebiz.eu