Početna Kaštela Split, Solin i Kaštela razmišljaju o budućoj gradskoj željeznici

Split, Solin i Kaštela razmišljaju o budućoj gradskoj željeznici

2377
UDIO

Predstavnici gradova Splita, Kaštela i Solina te predstavnici Lučke uprave Split u uredu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare razgovarali su na temu rješavanja prometne infrastrukture buduće gradske željeznice koja bi povezivala zračnu luku na Resniku i trajektnu luku u Splitu.

Koordinacija u ovom sastavu raspravljala je  o problemima prostornog uplanjivanja, načina financiranja te najboljim europskim praksama rješavanja problema prometnog povezivanja dislociranje zračne luke u odnosu na gradsko središte.

Jedan od prvih koraka je potpisivanje Ugovora o zajedničkoj izradi studije isplativosti ovog projekta u kojoj bi participirali svi gradovi.

Ovakvi sastanci, dogovoreno je, organizirat  će se jednom mjesečno uz predstavnika Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilišta u Splitu radi strateškog promišljanja projekata na prostoru ove urbane aglomeracije.

Tisuće slika Kaštela, dron snimke Splita, Trogira i Kaštela

Osim što bi izgradnja željezničke linije od Resnika do Kaštel Starog popularizirala željeznički promet i time smanjila gužve na dijelu Jadranske magistrale kroz Kaštela, njezina bi važnost posebno dolazila do izražaja za vrijeme turističke sezone jer bi omogućavala brz transport putnika od zračne do trajektne luke.