Početna Hrvatska Rastu cijene nekretnina u RH, Jadran apsolutni hit

Rastu cijene nekretnina u RH, Jadran apsolutni hit

1480
UDIO
ZAGREB – Prema novom istraživanju Njuškala u studenom, provedenom na uzorku od 160 tisuća aktivnih oglasa, cijene nekretnina u Hrvatskoj su, u odnosu na prošlu godinu, rasle 2.3 posto

Kada pogledamo samo stanove, taj rast je veći i iznosi 4 i pol posto. I dalje su cijene niže u odnosu na 2011. godinu, no primjetno je da se razlike iz mjeseca u mjesec smanjuju.

Pa su tako cijene kvadrata stanova u odnosu na listopad rasle za 0,2 posto. Cijene stanova u Zagrebu u posljednjih 12 mjeseci rasle su za gotovo osam posto, dok su cijene kvadrata kuća rasle tek nešto više od jedan posto. Prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1765 eura, no cijene se znatno razlikuju po kvartovima. Tako, primjerice, cijena kvadrata stana na Vrbiku iznosi 1782 eura i u posljednjih godinu dana zabilježila je rast od 2,84 posto. Za kvadrat stana na Jarunu, morat ćete pak prosječno izdvojiti 1768 eura, što je gotovo 10 posto više u odnosu na isti mjesec lani.

Prosječna cijena stanova na Laništu u prošlih 12 mjeseci rasla je za 14,37 posto i sada iznosi 1695 eura, što je za 75 eura više od prosječne cijene kvadrata stana na Trnju, u kojem je zabilježen pad cijena u posljednjih 12 mjeseci za 3 posto. Najpovoljnije prosječne cijene stanova kreću se nešto niže od 1000 eura po kvadratu i nalaze se u kvartovima Kozari put i Brezovica. Zanimljivo je za usporediti dva susjedna kvarta, Sopot i Siget. Naime, u Sopotu prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1430 eura i u posljednjih 12 mjeseci tamo je zabilježen rast za gotovo 7 posto. U susjednom Sigetu prosječna cijena stana niža je za 87 eura od Sopota i u posljednjih 12 mjeseci bilježi pad od 1,2 posto.

Knjižara AMA 30 godina sa Vama.

Cijene kvadrata stanova i kuća u Dubrovniku i dalje su najviše u Hrvatskoj. Kvadrat kuće s dvorištem tamo prosječno iznosi 4590 eura i za 12 posto je rastao u posljednjih 12 mjeseci. Sličan rast bilježe i cijene stanova u Dubrovniku. Naime, tamo je prosječna cijena kvadrata stana 3164 eura. Drugi na ljestvici gradova s najvišim cijenama nekretnina nalazi se Split, gdje su cijene rasle za gotovo 9 posto u godinu dana. Prosječna cijena kvadrata kuće u Splitu iznosi 2782 eura, dok prosječna cijena kvadrata stana iznosi 2491 euro. I dalje su Dubrovnik i Split jedini veći gradovi u Hrvatskoj gdje je kvadrat kuće skuplji od kvadrata stana. Već nešto sjevernije, u Šibeniku, prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1388 eura i za 174 eura je viša od prosječne cijene kvadrata kuće s dvorištem. Na istoku Hrvatske cijene su nekretnina najniže, pa tako prosječna cijena kvadrata stana u Vinkovcima iznosi 723 eura, dok kvadrat kuće s dvorištem tamo prosječno iznosi 511 eura.

Tel.232 437

Istarska županija je jedna od osam županija koje su bilježile rast cijena nekretnina u posljednjih godinu dana. Prosječan godišnji rast cijena nekretnina u Istarskoj županiji iznosio je pet posto. Godišnji rast cijena kvadrata stanova u Istri iznosio je gotovo devet posto, dok su cijene kuća u prosjeku rasle nešto manje od tri posto. Prosječna cijena kvadrata stana u Puli iznosi 1479 eura i za više od 11 posto rasla je u posljednjih 12 mjeseci. U istom gradu, cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosi 1451 euro. Kućama u Puli sporije rastu cijene u odnosu na stanove. Taj rast je posljednjih 12 mjeseci iznosio gotovo pet posto. U Rovinju prosječna cijena kvadrata stana iznosi 2424 eura, dok za kvadrat kuće u prosjeku treba izdvojiti 2144 eura.

Zanimljivo, dok u Rovinju stanovi bilježe godišnji rast cijena za 7 posto, kuće bilježe pad cijena od gotovo 1 posto. Poreč i Pazin jedini su istarski gradovi gdje su cijene stanova niže od cijena kvadrata kuća. U Poreču prosječna cijena kvadrata kuće iznosi 1849 eura, dok prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1843 eura. U Pazinu su cijene daleko niže od gradova na istarskoj obali. Tamo prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosi 1082 eura, dok kvadrat stana u prosjeku stoji 1011 eura.