Početna Hrvatska Stiže val opasne hladnoće! Budite oprezni u srijedu i četvrtak …

Stiže val opasne hladnoće! Budite oprezni u srijedu i četvrtak …

Pripazite se!

1300
UDIO

Hladnoća bi ove srijede i četvrtka mogla biti opasna po zdravlje, pa je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao upozorenje s mjerama opreza. Najopasnije će biti u četvrtak u Gospiću  gdje će, prema smjernicama Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda, biti velika opasnost od valova hladnoće

U srijedu se umjerena opasnost očekuje također u Gospiću, Karlovcu i Splitu, a u četvrtak umjerena opasnost prijeti Zagrebu, Karlovcu, Kninu, Splitu i Dubrovniku. Stručnjaci HZJZ-a u prvom redu upozoravaju srčane bolesnike, starije i oboljele od plućnih bolesti da nikako ne izlaze iz kuće u ranojutarnjim i noćnim satima kad su temperature najniže.

Najpovoljnije cijene klimauređaja. Parchy CO.
Klimatizacija Parchy – mobitel 098 823 171

Akcija Daikin FTX35 s ugradnjom već od 4.999,00 kn

Hladnoća na brojne načine može štetiti zdravlju, osobito kod kroničnih bolesnika, a kod svih ostalih može izazvati smrzotine koje najprije zahvaćaju nos, uši i prste. U HZJZ-u kažu da odjeća za vrlo hladne dane mora biti otporna na vlagu i vjetar, a svakako treba nositi kapu, šal i rukavice. Ako nekoga tijekom boravka vani uhvati drhtavica, to je znak da se treba vratiti u zatvoreni prostor. Ne smiju se izvoditi ni aktivnosti koje izazivaju umaranje i ubrzano disanje.

Preporučuju se topli napici, a savjetuje izbjegavanje alkohola i kofeina. Važno je znati da starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura, pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući. U hladnim mjesecima, savjetuju stručnjaci, često budite u kontaktu sa starijim članovima obitelji, koji uz sebe uvijek moraju imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

IZVOR: 24sata.hr