Početna Kaštela SŠ Braća Radić iz Kaštela bespovratna sredstva Ministarstva

SŠ Braća Radić iz Kaštela bespovratna sredstva Ministarstva

1750
UDIO

Ministar Tomislav Tolušić potpisao je proteklog tjedna 30 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava srednjim školama za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi 2017 vrijednih 13 milijuna kuna. Među školama koje su potpisale ugovore bila je i Srednja škola Braća Radić iz Kaštela.

Javni natječaj objavljen je 10. studenog i trajao do 23. studenog. Prijavile su se škole koje provode obrazovne programe u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine s projektima ulaganja u školska poljoprivredna gospodarstva i praktikume te povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima škole ili školske zadruge.U vrlo kratkom vremenu trebalo je razraditi ideju, osmisliti aktivnosti i opravdati predloženo ulaganje u opremu.

Kaštelanska škola prijavila je dva projekta, jedan samostalno pod nazivom Kaštelanska vinarska škola te drugi kao partner Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića iz Zadra u projektu Primjenom suvremenih tehnologija, metoda i inovacija u poljoprivredi do razvoja i prosperiteta. Kako se na javnom natječaju javio veliki broj škola s vrlo kvalitetnim projektima Ministarstvo poljoprovrede umjesto predviđenih 5 milijuna osiguralo je čak 13 milijuna kuna za realizaciju prijavljenih projekata. Tako je SŠ Braća Radić kroz svoja dva projekta dobila ukupno 835.909,05 kuna. Novci koji će uskoro doći na školski račun bit će utrošeni u obnovu, proširenje i modernizaciju vinarskog podruma, modernizaciju školskog biokemijskog laboratorija, osuvremenjivanje školskog staklenikanovim sustavom navodnjavanja, obnovu alatnice staklenika, kupovinu stroja za pripremu džemova. Na taj način sva tri smjera (poljoprivreda, prehrana i veterina) koja se obrazuju u strukovnom dijelu SŠ Braća Radić imat će priliku osuvremeniti praktičnu nastavu i na taj način ojačati kompetencije svojih učenika.

– Nismo očekivali ovoliko dobrih projekata, no naše poljoprivredne škole nadmašile su sva naša očekivanja. Zato smo i pronašli dodatnih 8 milijuna kuna jer je ulaganje u obrazovanje, pogotovo u obrazovanje budućih poljoprivrednika – ulaganje u našu budućnost. Čestitam svima koji su sudjelovali u pisanju ovih projekata i svima koji su svoj život i rad posvetili mladima. Nove tehnologije, praktičan radi i najnovija znanstvena istraživanja kao i ljudi koji će sva ta znanja koristiti u praksi dobar su temelj budućnosti naše poljoprivredne proizvodnje – izjavio je ministar Tolušić.

Rezultat natječaja te svečano potpisivanje ugovora došlo je u pravi trenutak, na kraju kalendarske godine, u vrijeme predbožićnog darivanja i tako stavilo točku na vrlo uspješnu godinu kaštelanske srednje škole koja je tijekom ove godine provela jedan Erasmus+ projekt (stručna praksa učenika programa Veterinarski tehničar u Portugalu) drugi, također iz programa Erasmus+, započela (stručna praksa učenika u programu Agroturistički tehničar u Grčkoj), provela međunarodnu razmjenu učenika s prijateljskim školama iz Mađarske, Italije i Argentine te kao partner sudjeluje u projektu Feniks – program volontiranja za pošumljavanje opožarenih područja.