Početna Kaštela Stara maslina u Kaštel Štafiliću dobiva interpretacijski punkt

Stara maslina u Kaštel Štafiliću dobiva interpretacijski punkt

2417
UDIO

U Kaštel Štafiliću nalazi se iznimni spomenik prirode, maslina stara više od 1500 godina. Naziva se Stara maslina (Olea Europea) odnosno Mastrinka, kako je zovu mještani. Na širem podučju regije danas više takve sorte masline nema, pa se pretpostavlja da je donesena iz južne Italije ili Grčke.

S obzirom da se radi simbolu grada pod Kozjakom, Grad Kaštela je odlučio priču o Staroj maslini dodatno približiti posjetiteljima.

– Ovaj spomenik prirode uključili smo u projekt Skriveni habitati za kojeg smo dobili sredstva u visini 300 tisuća kuna. Plan je od jeseni započeti s provođenjem aktivnosti, najprije ćemo uspostaviti interpretacijski punkt “Maslina” koji će putem ulaznog multifunkcionalnog punkta i oznake lokacije prenositi  informacije vezano za  taj spomenik prirode. Svi će moći vidjeti broj posjetitelja i starost masline, a za djecu će biti postavljene klupe kako bi mogli imati nastavu u prirodi – poručio je gradonačelnik Denis Ivanović.

Zahvatom se planiraju postaviti sljedeći elementi urbane opreme: ulazni infopunkt, oznaka lokaliteta i grupa za sjedenje. Zahvat će se u potpunosti provoditi izvan areala krošnje Masline, a ulazni infopunkt i oznaka lokaliteta postavit će se uz sam rub čestice vodeći računa o izbjegavanju utjecaja na sustav korijenja u tlu. Ulazni infopunkt činit će ‘okvir’ sastavljen od dva identična panela ‘L’ oblika opremljen metalnim infopločama. Paneli će biti izrađeni od hrastove građe na metalnoj podkonstrukciji. Također će sadržavati fotonaponske ćelije i laserske uređaje za brojanje posjetitelja. Punkt će biti montiran na betonske temelje. Prostor oko punkta površine 15m2 biti će uređen postavljanjem betonskih ploča u travnatu površinu. Oznaka lokaliteta„1500“ sastoji se od četiri trodimenzionalne slobodnostojeće brojke izrađene od metala montirane na zajednički betonski temelj. Istočno od stabla Masline, izvan areala krošnje, postavit će se grupa elemenata (klupa) za sjedenje, učenje, događanja i odmor.

Ukupno će biti postavljeno devet elemenata (klupa) čime će se formirati oko četrdeset fleksibilnih pozicija za sjedenje. Svaki od elemenata imat će direktnu digitalnu štampu za interpretacijske potrebe. Biti će izrađene od drvene hrastove građe na metalnoj podkonstrukciji. Klupe neće fiksirane kako se ne bi utjecalo na sustav korijenja u tlu.