Početna Hrvatska 27. ČAkavska večer ČA bi mi da jubavi ni…

27. ČAkavska večer ČA bi mi da jubavi ni…

1134
UDIO

 

III. natječaj ČA u versin, riči i pinelu

 

Najboljima dodijeljene nagrade

 

U OŠ Bijaći u Kaštel Novom održana je 13. travnja 2018. svečanost dodjele nagrada najistaknutijim sudionicima III. literarnog, recitatorskog i likovnog natječaja ČA u versin, riči i pinelu, organiziranog u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a koji je privukao velik broj djece svih uzrasta – od vrtića do srednje škole – iz Hrvatske i inozemstva.

Istoga je dana u jutarnjim satima organizirana prosudba recitatorskoga izričaja u kojoj je sudjelovalo 62 djece, dok su stručna povjerenstva u kategoriji literarnog i likovnog izričaja odabrala najbolje radove nekoliko dana ranije. Povjerenstvo za literarni izričaj procjenjivalo je 64 literarna rada na čakavici, a povjerenstvo za likovni izraz 180 radova samo iz Hrvatske, dok je iz inozemstva (Bugarska, Makedonija, Poljska, Srbija, BiH) pristiglo više od 100 radova što je natječaju dalo i međunarodni karakter.

U prvom dijelu nazočila je Nansi Ivanišević, voditeljica Odsjeka za prosvjetu u Uredu državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja podržava ova događanja koja okupljaju veliki broj sudionika – od predškolskog uzrasta do srednjoškolaca.

Nagrade najboljima, uz pomoć ravnateljice OŠ Bijaći Jadranke Šošić, inicijatorice čakavskih aktivnosti u školi, uručili su kaštelanski dogradonačelnik Grgica Benutić i Ante Radovčić, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije koji su pozdravili sve nazočne. Pozdravima se pridružila predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje, viša savjetnica za razrednu nastavu Jadranka Domazet koja je pohvalila organizaciju čakavskih aktivnosti i navela da je ovo primjer kako bi škole trebale raditi.

Prije same svečanosti za djecu su osmišljene brojne aktivnosti: članovi KUD-a Karol Wojtyla iz Kaštel Kambelovca održali su kazališnu predstavu, a priređen je i književni susret s čakavskom pjesnikinjom Anelom Borčić.

Budući da je tema 3. literarnog, recitatorskog i likovnog natječaja ljubav (Da nije jubavi ne bi svita bilo; ČA je jubav vengo fantažija i sl.) organizirane su radionice na temu Miljenka i Dobrile, legendarnih ljubavnika koji su postali kaštelanski brend.

Na kraju svečanosti dodjele nagrada, u čijem su programu nastupile sadašnje (Vinka Radunić i Nikolina Pera) i bivše učenice (Božena Bašić) škole izvevši glazbene i plesne točke, nagrađeni sudionici natječaja uz mentore i predstavnike Škole, Grada i Županije te članove prosudbenih Povjerenstava, u posebno pripremljen poštanski sandučić simbolično su ubacili pisma Miljenku i Dobrili te je tako označen početak projekta pisanja pisama kaštelanskim ljubavnicima čime je ovom prigodom promovirana kaštelanska ljubavna priča koja je inspiracija i generacijama koje dolaze.

Jadranka Šošić, ravnateljica OŠ Bijaći zahvalila je svima na sudjelovanju i izrazila nadu da će se u Bijaćima i 2019. godine okupiti brojni zaljubljenici u ČAkavsku rič koji će i dalje, na valu dobrih čakavskih vibracija, prenositi ljubav za jazik Marka Marulića, oca hrvatske književnosti. Ovogodišnji 3. literarni, recitatorski i likovni natječaj ČA u versin, riči i pinelu  zaključila je nagrađenim stihovima srednjoškolke Lee Bažon, učenice 1. razreda Klasične gimnazije iz Pazina:

ČA bi bilo da jubavi ni?

Ne bimo bili ni ja, ni ti,

                                      Ni mi.