Početna Hrvatska SŠ “Braća Radić” obilježila Dan Europe

SŠ “Braća Radić” obilježila Dan Europe

1187
UDIO

Vremenske prilike nisu dopustile učenicima i djelatnicima SŠ “Braća Radić” da Dan Europe proslave onako kako su i zamislili: pod krošnjom tisućljetne kaštelanske masline koja i sama ima naziv Olea europea i svjedoči o tisućljetnoj nazočnosti europskih temelja na našim prostorima

Umjesto toga svečanost je preseljena u prostore škole, u restoran učeničkog doma. Okupljeni sudionici, domaćini učenici i djelatnici škole, gosti iz Grada Kaštela te Splitsko dalmatinske županije imali su priliku uživati u programu posvećenom Danu Europe koji su pripremili kaštelanski srednjoškolci. Program je vodila Paula Veljača, a za glazbeni dio pobrinuli su se Marija Mratinić svojim izvedbom Ode radosti na saksofonu, Duje Dražin i Pavle Milatić nastupom na gitari, a njima su se pjevanjem pridružile Ines Gajdek i Vinka Klišmanić.

U svom obraćanju ravnateljica SŠ Braća Radić Marija Kezele ispričala da škola doista živi europsku priču, budući da je ostvarila suradnju sa školama iz više europskih zemalja. Do sada su učenici sudjelovali u međunarodnoj učeničkoj razmjeni s učenicima iz Njemačke, Italije, Mađarske i Poljske. Isto tako realizirali su i projekte iz programa Erasmus+, projekte mobilnosti učenika u kojima su učenici strukovnih programa odradili stručnu praksu u inozemstvu, u ovom slučaju u Portugalu. Saznali smo da su i po najnovijim rezultatima natječaja u programu Erasmus+ kaštelanske srednjoškolce čeka i sljedeće godine odlazak na stručnu praksu u inozemstvo. Ravnateljica Kezele također je spomenula i projekte financirane od strane EU u kojima škola sudjeluje kao nositelj ili partner. Tako se kraju bliži realizacija projekta Feniks, projekta volontiranja za pošumljavanje opožarenih područja u kojem je škola partner udruzi B4. U projekt je uključeno 11 nastavnika i 44 učenika. Na samom početku je, međutim, dvogodišnji projekt Revitalizacija vinogradarstva SD županije kojem je cilj kroz obrazovanje odraslih potaknuti zainteresiranost nezaposlenih za vinogradarsku struku.

Iskustva škole koja sudjeluje u međunarodnim razmjenama i projektima govore da je ideja Europske Unije poticajna za razvoj mladih ljudi, za jačanje njihove interkulturalnosti i tolerancije, ali isto tako pred mladog čovjeka stavlja na kušnju svijest o nacionalnom identitetu. Koliko je važno uklopiti se u raznolikost europskog, jednako je važno i sačuvati svoje, nacionalno, ono odakle dolazimo i čemu tradicionalno pripadamo.

U ime Grada Kaštela prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić ističući važnost Dana Europe kao dana u kojem se slavi mir, zajedništvo i različitost. Spomenula je također i projekte financirane iz europskih fondova u kojima sudjeluje Grad, naglasivši važnost uključivanja u takve projekte.

Razvojnu agenciju Splitsko dalmatinske županije RERA i Informacijski centar Europe Direct, koji je ujedno i suorganizator događanja, predstavila je Barbara Govorčin. Prisutne je informirala o aktivnostima Centra i otvorenosti za suradnju u pitanjima koja se tiču promicanja ideja Europske unije.

Da bi program doživio i ukusno finale, pobrinuli su se učenici i nastavnici prehrambenog obrazovnog programa i unijeli malo gastronomske europske raznolikosti. Tako smo na istom stolu našli talijansku pizzu, portugalski pastel de nata, bavarske Brezeln, francuski tarte Tatin, poljsko pecivo s makom i kimom te domaće kolače od trešanja i prve kaštelanske trišnje.