Početna Hrvatska Najava 43. Tradicionalnog turnira na male branke Kaštel Lukšić 2018.

Najava 43. Tradicionalnog turnira na male branke Kaštel Lukšić 2018.

1461
UDIO

Povijest turnira:

Davne 1964. godine na lukšićkom malom trgu popularnom zvanom Brce skupina malobrankaških entuzijasta iz Kaštel Lukšića odlučila je organizirati 1. Turnir na male branke. Dakako, o tome svjedoče podaci u obliku slika i tekstova, a  spomeniti  ćemo imena koja su ostavila dubok trag u organizaciji prvih turnira, a to su:  Nešo, Veselko, Frane, Bobi, Cince, Pave i ostali.

Najpovoljnije cijene

Tada nisu ni slutili da se radi o generacijskom projektu koji će kako vrijeme bude odmicalo postati dio sportsko rekreativne kulture i duha svih mladića, te da će se turnir toliko ukorijeniti da neće biti muškarca koji na njemu nije zaigrao, ali samo su ga rijetki osvajali. Bilo bi preopsežno nabrajati sve turnire, pojedince i ekipe koji su nastupili, pa ćemo izdvojiti samo neke koji su nas eto ponajviše dojmili..Silveri, Poletarac, Mrsika, Canci boys su ekipe koje su obilježile 70-e i 80-e godine prošlog stoljeća, a najistaknutiji igrači tada su bili: Slaviša Žungul, Mario Žungul, Jovo, Peko i Jozo Domazet, Omer, Gari, Vlado, Konsa, Strize, Belo, Grga, Abaza, Tonći, Livi, Pepe i još mnogi drugi, a glavni organizator je bio Gari. U međuvremenu se turnir preselio nekoliko desetaka metara na popularno „Crnilo“, koje je u međuvremenu i betonirano.

 

Kad su došle 90-e možemo govoriti i o počecima još ozbiljnijeg pristupa organizaciji, a time i kronološkom slijedu od 10 vezanih turnira bez pauze na kojima je nastupalo po 30-ak najboljih ekipa iz Lukšića i donjih Kaštela. Najpoznatija imena tog doba su: Ante Boljat, Slaven Patrlj, Mladen Grbeša, Ferki, Mijo, Denis Lučić Lavčević, Kolaci, Kelava, te nekoliko igrača koji su spojili 90-e i 2000-e godine Rabadan, Bare, Riba, Štaki , Mate, Silvio, Okac i ostali, a organizatori su bili Mate Šiško, Vice Kapetanović, Marko Lemac i Davor Perdić. Slijedi rupa od 5 tužnih godina bez turnira i to od 2000-2005.godine da bi se 2006.godine novoosnovana Udruga Sv. Lovre od Ostroga iz K.Lukšića na čelu s prvim gradonačelnikom Kaštela Veselkom Andromakom i svestranim sportašem i magistrom kineziologije Nebojšom Omašićem Barom uhvatila i koštac s najvećim projektom koji je kulminirao 2014. godine i sa 100 prijavljenih ekipa oborio sve rekorde, te postavio nove standarde u organizaciji. Današnji turnir je prerastao okvire Kaštela, jer na njemu sudjeluje 50-ak kaštelanskih ekipa, 30-40 ekipa iz Splita i 10-20 ekipa iz Trogira i Zagore, te po nekoliko iz susjednih županija pa čak i iz Slavonije i Zagorja. Zadnjih nekoliko godina najuspješnjije ekipe su C.B. LI/Građevinski obrt G-5, Bare i plaćenici, C.B.Twister, C.B.Faraon i Adriatic Yacht Charter, Restoran Ino, a najjača imena su: Hrvoje Maleš, Marko Livaja, Dino Bašić, Špiro Grgić, Grgo Šiško, Ivan Botić Prde, Joško Žarković Žare, Andrija Vrbat, Mirko i Marko Livaja, Hrvoje Pelivan Pele, Mario Rajčić Širer, Božo Duvnjak, Toni Kovačević, Matija Babić, Ante Đikić, Marko Turković, Toni Legčević, Hrvoje Romić, Marko Plazonić, Krešo Vranješ, Ante Radman Šuker, Ivan Rajić Poma, Toni Zec, Ivan Ćurković Žuti, Branko Čubrilo Mrvica i još mnogi drugi…

 

Istraživajući po podacima svih udruga, klubova, grupa i grupica došli smo do podataka da se nijedno nogometno događanje ne može usporediti sa lukšićkim turnirom kad je riječ o malim brankama, jer takav zanos i predanost kako igrača tako i publike, zasigurno ne postoji u ovom kutku svijeta.

S obzirom da smo već imali 100 ekipa iz naše i susjednih županija, Udruga Sv. Lovre od Ostroga i Odbojkaški klub Kaštel Lukšić kao organizatori postavljaju letvicu još više, pa se sad želi 101 ekipa, aludirajući na 101 dalmatinca. U okviru glavnog turnira, održati će se i veteranski turnir sa 8 pozvanih ekipa, dječji turnir U 13, te jednodnevni turniri u basketu, stolnom tenisu i odbojci, tako da će publika uživati i u ostalim sportskim granama.I ove godine je predviđen bogati nagradni fond od preko 25 000 kn sa peharima i medaljama za najbolje ekipe i pojedince, a uz samo sportsko događanje organizatori nude i bogatu ugostiteljsku ponudu (hrana i piće), besplatne lutrije i nagrade, tako da će svatko biti zadovoljan. Ulaz će kao i svake godine biti slobodan.Ovim putem pozivamo sve ekipe koje su ljubitelji malih branki iz Splitsko-dalmatinske županije i šire da se prijave i svojim sudjelovanjem doprinesu veličini događaja, te da jednostavno guštaju i pokušaju otići do kraja ovog malobrankaškog  Wimbledona, a sve informacije su na plakatu!