Početna Kaštela SCENA NOVI GRAD I ŠKOLA GLUME KAŠTELA

SCENA NOVI GRAD I ŠKOLA GLUME KAŠTELA

908
UDIO

Mali umjetnici udružuju svoje snage, tako Scena Novi Grad i Škola glume Kaštela razmjenjuje iskustva na kazališnom području, 2.7.2018. u Kulturnom centru s početkom u 18h.
U goste nam dolazi Scena Novi Grad s predstavom “Hajduk Tošo”, a Škola glume Kaštela će im se predstaviti svojim prvim uratkom “Odjeća (ne) čini čovjeka”.
“Hajduk Tošo”
Ova vesela lepršava priča o hrabrom mačku Toši i njegovom opakom gazda Triši nasmijava publiku širom BiH. Predstava o neobičnom prijateljstvu neobičnog mlinara Triše i još neobičnijeg mačka Toše.
Zašto kažemo da je sve neobično u ovoj predstavi:
Neobičan je na prvom mjestu mlinar Trišo, jer nema više mlinara koji se penju na orah da bi dohvatili i skinuli mjesec. Mačak Tošo je takođe neobičan po svemu osim po tome što voli slaninu, sir i ribu, jer to i danas sve mačke vole. Neobičan je mačak Tošo, prvo po tome što je veliki šaljivdžija i vragolan prepun raznovrsnih ideja kako dobro živjeti bez rada. Neobično je i njegovo prijateljstvo sa vječito pripitim mlinarom Trišom i miševima koji će mu na kraju biti jedini spasioci od krčmarice Živke čijem dolaskom u mlin Tošo postaje suvišan. Djeda Trišo se zaljubljuje u krčmaricu Živku koja mu je našla slabu tačku hranu i rakiju. Uz pomoć rakije i hrane konobarica Živka uvodi svoja pravila u mlin. Našem jadnom mačku Toši ne preostaje ništa drugo nego da se odmetne u hajduke, ali kako i skim? Miševi kojima je bio jedini neprijatelj se sažaljavaju i sklapaju sa njim savez te sa svojim lukavstvom protjeruju krčmaricu iz mlina i pomiruju Trišu sa njegovim mačkom Tošom.
Ova priča je satkana od raznoraznih smicalica i podvala te na vedar i komičan način dočarava drugarstvo, prijateljstvo i ljubav između čovjeka i životinje, deda Triše i mačka Toše. U predstavi se koristi čisti izvorni govor Podgrmečkog kraja i dočarava na sebi svojstven način život ovih Ćopićevih junaka.

“Odjeća (ne )čini čovjeka je igrokaz nastao po motivima djela Ele Družijanić gdje odjeća postaje personificirana, živa i postavlja pitanje koliko je uopće važna u životu ljudi. To je prvi uradak novog projekta Kaštelanskog kazališta nastao u sklopu Škole glume i prikazuje višemjesečni rad polaznika.
Oba igrokaza se održavaju u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću,a ulaz je slobodan.
Dođite i podržite rad najmlađih!!!