Početna Kaštela 39. Međunarodni dan muzeja u Muzeju grada Kaštela

39. Međunarodni dan muzeja u Muzeju grada Kaštela

577
UDIO

Povodom 39. Međunarodnog dana muzeja, čija je ovogodišnja tema Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije Muzej grada Kaštela organizira u subotu, 18. svibnja                           teorijsko-praktičnu radionicu „Slikarska tehnika Leonarda da Vincija“ koju će voditi restauratorica  Sandra Šustić. Radionica će se održati u polivalentnoj dvorani kaštela Vitturi u Kaštel Lukšiću  u vremenu od 9.30 do 17.30 sati.

Polaznici radionice bit će studenti likovnih i primijenjenih umjetnosti, a radionica je posebice namijenjena budućim konzervatorima-restauratorima, koje zanimaju tradicionalne tehnike slikanja i njihova primjena u svakodnevnoj studijskoj praksi.

Muzej postaje interaktivno mjesto – postaje „slikarska radionica Leonarda da Vincija“,  mjesto susreta učenika i učitelja!

Umijeće slikanja Leonarda da Vincija (1452.-1519.), jednog od najsvestranijih umjetnika talijanske renesanse, univerzalno je prepoznato. Ono pobuđuje entuzijazam, inspirira, izaziva čuđenje i divljenje, no i žustre rasprave među istraživačima. Razmišljanje o inventivnosti Leonardovog slikarstva istodobno sadrži pitanja o onome što se nalazi ispod površine njegovih remek-djela te zahtjeva potpunije razumijevanje korištenih materijala u kreativnom procesu majstora.

Jednodnevna teorijsko-praktična radionica o tehnikama i metodama rada koje je koristio Leonardo da Vinci uključuje teme:

  • Definiranje kriterija za kopiranje Leonardove lazurne tehnike slikanja
  • Analizu sfumata na tonovima puti: studija svjetla i sjene
  • Važnost teksture: rekonstrukcija stratigrafije izvornog slikanog sloja
  • Odabir materijala i njihovo rukovanje

500-u godišnjicu Leonardove smrti obilježit će i tematska izložba, koja će se održati u jesen 2019. godine u prostoru Muzeja. Na izložbi će svi polaznici radionice imati priliku izložiti svoje radove te sudjelovati u katalogu izložbe. Njezin je cilj, pored ostalog, dočarati izgled Leonardovog ateljea u njegovom posljednjem prebivalištu u Château du Clos Lucé, u blizini Amboisea.

Voditeljica radionice, Sandra Šustić diplomirala je na Odsjeku za restauraciju i konzervaciju štafelajnog slikarstva i polikromirane drvene skulpture pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, a doktorirala pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za povijest umjetnosti. Njezino istraživanje usmjereno je na konzerviranje-restauriranje štafelajnog slikarstva, teorijske i praktične doktrine retuširanja slika, povijest konzervatorsko-restauratorske prakse, te povijesno informirane rekonstrukcije slika starih majstora. Zaposlena je u Hrvatskom restauratorskom zavodu – Restauratorski odjel Šibenik, te je vanjski suradnik u zvanju predavača na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Autorica projekta je Sanja Acalija.

 

 

Na lokalitetu Sikuli na Resniku održati će se i arheološka radionice za učenike osnovnoškolskog uzrasta.

U tjednu Međunarodnog dana muzeja Arheološki odjel organizirao je uvodna predavanja o Sikulima učenicima petih razreda OŠ „Bijaći„ iz Kaštel Novog, koji će u subotu, na Međunarodni dan muzeja imati i priliku upoznati se na samom lokalitetu sa svim fazama arheoloških istraživanja.

 

Na Međunarodni dan muzeja posjetiteljima će ulaz u Muzej biti slobodan, a muzejske publikacije prodavati će se po prigodnim cijenama. Dobro došli!

 

Muzej grada Kaštela – Kaštel Lukšić, Lušiško Brce 5

Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2019.

Radno vrijeme: 9-18 sati

Ulaz slobodan.