Početna Svijet Arhitekt objavio fotografije iz Albanije i pojasnio zašto su u potresu nepotrebno...

Arhitekt objavio fotografije iz Albanije i pojasnio zašto su u potresu nepotrebno izgubljeni brojni životi

1105
UDIO

Broj stradalnika u albanskom potresu raste iz sata u sat, a postaju sve jasniji i odgovori na pitanja zbog čega je ovaj potres bio tako fatalan po smrtnim posljedicama i razmjerima razaranja.

Fotografije iz Albanije koje je na svom Facebook profilu objavio beogradski arhitekt s luksemburškom adresom Nebojša Glišić, najbolja su pouka svima kako se ne smije graditi i zbog čega treba strogo poštivati graditeljske kanone i armaturne norme.

Pogledajte fotografije srušenih objekata i pročitajte komentar arhitekta koji je napisao kako je u njima satkana sva njegova desetljetna borba s amaterima u poslu, bijednim uštedama u armaturi, serklažima i seizmičkim platnima…

– Milijun puta sam se sreo s tim pitanjem: Zašto toliko armature i betona?!? Evo zašto! Ne događa se svaki dan, ali kad se dogodi odnosi ljudske živote i izaziva neizmjerne štete. Da se radilo po propisima, sve ove zgrade, ozlijeđeni i mrtvi u njima bi bili sada živi i zdravi. Osim sitnijih pukotina, i pobacanih stvari po stanu i kući, ništa se ozbiljnije ne bi dogodio. Danas bi imali i dom i život – poručuje arhitekt Glišić.

Prva slika pokazuje kako je potpuno novi objekt kleknuo pod težinom katova, evidentno bez adekvatnog seizmičkog platna, horizontalnih i vertikalnih armirano betonskih serklaža koje bi prihvatile moćne sile zemljotresa.

– Sve se samo sklopilo… Uzalud armatura i beton gore kada su koljena tanka… – zgraža se Glišić.

Na drugoj i trećoj fotografiji vidi se kako se ruše kutovi zgrada radi evidentnog nedostatka armirano betonskih serklaža.

– Odbio sam nebrojeno puta sudjelovati u projektima bestijalnog nadzidavanja, jer ono šta se može dogoditi jasno je kao dan. Kada se gradnju uključi ta vrsta ljudi koji su odavno bez obraza i morala, opijeni profitom, ovakve slike su neizbježne. Redovno ih pitam pomisle li ikad da će njihovo dijete ili unuk u trenutku potresa doći u goste kod prijatelja u zdanje koje su sklepali?  Kako ćete do kraja života živjeti sa saznanjem da ste ih ubili zbog četiri šipke armature R14 i malo betona… – ljuti se arhitekt.