Početna Hrvatska Siječanjska depresija nakon blagdana i kako je izbjeći

Siječanjska depresija nakon blagdana i kako je izbjeći

1037
UDIO
Siječanjska melankolija i usporenost nakon blagdana zahvaća sve veći broj ljudi, a evo kako možete izbjeći simptome zimske depresije
Čin ljubaznosti, brige o sebi i zahvalnost neki su od načina na koji možete pobijediti depresiju u hladnom siječnju.

Ako se osjećate depresivno u siječnju, to nije samo u vašoj glavi

Ovaj sezonski afektivni poremećaj zahvaća sve veći broj ljudi. Jednostavno, ljude teško pogađa nagli prestanak zabave i druženja koji su trajali u vrijeme blagdana. Ovaj poremećaj, naime, pogađa najmanje 10 milijuna ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama, a stručnjaci kažu da su razlozi nastanka brojni. Međutim, postoje i mnogi načini kako se uspješno nositi sa sezonskom depresijom.

Više izlazite na dnevno svijetlo i iskoristite priliku kada je vani sunce

Naime, doktor znanosti i psihologije na Mt. Centru za intenzivno liječenje poremećaja ličnosti Sinai-West bolnice tvrdi kako je naše tijelo tijekom zimskih mjeseci izloženo manje dnevnom svijetlu, a u tami tijelo proizvodi više melatonina što uzrokuje usporenost tijela i smanjenu energiju. Zbog toga, trebate se potruditi više boraviti na dnevnom svijetlu i iskoristiti sunčane dane u korist svoje energije i raspoloženja!

Osim tmurnijih dana i hladnijih noći, vrijeme nakon blagdana može zamagliti naše emocije

Za vrijeme blagdana zauzeti smo viđanjem obitelji i prijatelja, imamo obaveza oko blagdanskog stola i sve prolazi u duhu druženja međutim nakon Nove godine i ulaskom u siječanj to se više ne događa. Nema ukrasa ni glazbe, počinju pristizati računi i uslijedi osjećaj istrošenosti i emocionalna pasivnost. U tim trenutcima važno je da se suočite s depresijom prije nego vas ona u potpunosti obuzme.

Nekoliko tehnika može vam pomoći 

Započnite prakticiranje samopomoći. Zakažite si masažu, pridružite se nekoj društveno odgovornoj grupi, okružite se dobrim prijateljima, isplanirajte si aktivnosti, otiđite na tečaj ili predavanje o nečemu što vas zanima.

Također, pokušajte promicati svijest o trenutnim trenucima, uživajte u onome što radite. Pranje suđa može biti korisno iskorišteno vrijeme za promišljanje o sebi. Budite pažljivi i ostanite u sadašnjosti sa svojim osjećajima.

izvor: dalmacijanews.hr