Početna Novac Cijene goriva opet će rasti: postignut povijesni dogovor skupine OPEC+, dogovoreno najveće...

Cijene goriva opet će rasti: postignut povijesni dogovor skupine OPEC+, dogovoreno najveće smanjenje proizvodnje u povijesti!

2134
UDIO

Ministri članica skupine OPEC+, najvećih izvoznica nafte, na videokonferenciji u nedjelju dogovorili su smanjiti prozvodnju nafte za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju, objavio je na Twitteru meksički ministar energetike Rocio Nahle.

Da je postignut dogovor o smanjenju svjetske proizvodnje nafte za oko 10 posto objavili su dužnosnici nekoliko država koje su sudjelovale na sastanku putem video veze.

Sastanak je “završio konsenzusom proizvođača OPEC+ o smanjivanju proizvodnje od svibnja”, napisao je na Twitteru saudijski ministar energetike Abdul Aziz bin Salman.

Radi se o najvećem smanjivanju proizvodnje u povijesti, u nadi da će se time povećati cijene nafte.

Kremlj je potom objavio da ruski predsjednik Vladimir Putin, američki predsjednik Donald Trump i saudijski kralj Salman podupiru dogovor.

Dogovoreno smanjenje manje je za 300.000 barela dnevno od predloženog u petak koje su podržali Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC i njeni partneri u proširenom OPEC+ formatu.

Meksiko je odbio svoju proizvodnju smanjiti za 400.000 barela dnevno kako je traženo i ostao je pri svojoj ponudi da proizvodnju smanji za 100.000 barela što je na kraju na videokonferenciji i prihvaćeno za ta dva mjeseca.

Cijene sirove nafte su se posljednja dva mjeseca prepolovile zbog globalnog usporavanja gospodarskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa koja je smanjila potražnju za tom sirovinom te rata cijenama između Saudijske Arabije i Rusije.

Nije jasno, međutim, koliko je dogovor obvezujući i hoće li ga se zemlje proizvođači nafte pridržavati u praksi.

Vodeće zemlje izvoznice nafte zbog odbijanja Meksika nisu uspjele u petak dogovoriti smanjenje proizvodnje nafte iako je i Trump ponudom meksičkom predsjedniku pokušao pomoći u postizanju sporazuma.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador u petak je rekao da mu je Trump ponudio dodatno smanjiti proizvodnju u SAD-u u korist Meksika no ta ponuda nije bila dovoljna za postizanje dogovora.

izvor: slobodnadalmacija.hr