Početna Kaštela HSP KAŠTELA Predlažemo da se obustavi uvođenje 5G mreže dok se ne...

HSP KAŠTELA Predlažemo da se obustavi uvođenje 5G mreže dok se ne dokaže da nije štetna

834
UDIO

HSP Kaštela je 25. lipnja i službeno je pokrenuo inicijativu da Gradsko vijeće Kaštela uskoro raspravlja o uvođenju 5G mreže. Traže da se u dnevni red sjednice uvrsti točka pod nazivom ‘Prijedlog odluke o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture vezanim za uvođenje 5G tehnologije’.

– Time se HSP konkretno pridružuje inicijativi koja je krenula u brojnim jedinicama lokalne samouprave, posebno na našim otocima, vjerujući kako će ona naići na dobar odaziv u cijeloj državi. U podnesku prijedloga traži se obustava i zabrana uvođenja 5G mreže, sve dok se, neovisnom i nepristranom studijom, ne dokaže da ta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okoliš. Pri tome se pozivamo na Arhušku konvenciju kao obvezujući dokument za sve jedinice lokalne samouprave, odnosno na pravo pristupa informacijama i pravo na sudjelovanje javnosti kod donošenja odluka – poručuju kaštelanski HSP-ovci.

Tim postupkom, pojašnjavaju, ‘žele proizvesti pozitivnu reakciju šire javnosti, ali i konkretno izvući jasno i transparentno očitovanje velikog dijela gradskih i županijskih vijećnika koji još uvijek skrivaju svoj stav o toj nadasve bitnoj, a danas možda i najaktualnijoj problematici’. Uz prijedlog su vijećnicima uputili materijal u kojem upozoravaju na moguće opasnosti uvođenja 5G mreže, a navode i primjere kako su se prema toj tehnologiji postavile druge europske zemlje.

izvor: dalmatinskiportal.hr